A na deser…lody z kiełbasy
Zaskocz swoich znajomych czymś wyjątkowym. Zamiast tradycyjnych przekąsek zaproponuj im na deser…prawdziwe lody z kiełbasy.
Czy to w ogóle jest możliwe? Kompozycja z kiełbasy, kabanosów, z dodatkiem koniaku, wina, jaj i figi? Jak połączyć wszystkie składniki, by wyszły z tego prawdziwe lody? Sprawdź się w roli mistrza kuchni i skorzystaj z przepisu Madej Wróbel. Twoi goście na pewno długo będą wspominać ten wyrafinowany deser.
Lody deserowe z kiełbasy myśliwskiej z szynki to jeden z pomysłów firmy Madej Wróbel na ciekawe podanie kiełbasy. Pokazujemy w ten sposób, że kiełbasa jest świetnym składnikiem do przeróżnych potraw – przekonuje Magdalena Matynia, główny technolog Madej Wróbel. Składnikiem, który inspiruje i świetnie łączy się z innymi smakami. Jeśli nie wszyscy o tym wiedzą – zapraszamy do zapoznawania się z naszymi przepisami z cyklu „1000 improwizacji z kiełbasy”! Przepisy przygotowane są w formie krótkich filmów, do których dołączony jest opis.
PRAWDZIWE LODY DESEROWE Z KIEŁBASY MYŚLIWSKIEJ Z SZYNKI
Składniki na 4 porcje:
Kiełbasa myśliwska z szynki Madej Wróbel 300 g
Kabanos wieprzowy 175g Madej Wróbel
Kabanos pikantny 175g Madej Wróbel
Kabanos z drobiem 175g Madej Wróbel 200 g
Jajka 5 sztuk
Śmietana 30% 0,5 l
Koniak 40 ml
Białe wino 150 ml
Ocet balsamiczny 80 ml
Cukier trzcinowy 30 g
Suszona żurawina 50 g
Figa 1 sztuka
Czosnek niedźwiedzi 20 g
Ząbek czosnku
Świeże zioła
Szczypta wasabi w proszku
Sól, pieprz
Oliwa
Pokrój kiełbasę myśliwską w cieniutkie plastry pod skosem. Usmaż je na głębokim oleju na chipsy, odsącz i wysusz w piekarniku. Pokrusz je w moździerzu na drobne kawałki i/lub zmiksuj w malakserze na proszek. Pokrój kabanosy na dekoracyjne plasterki. Wsyp cukier na patelnię i skarmelizuj figę, po czym wyciągnij ją i kontynuuj karmelizowanie. Wrzuć na karmel kabanosy, dodaj żurawinę, część ziół i sól, a na koniec dolej koniak. Gotuj do uzyskania gęstego, aromatycznego sosu. Rozgnieć w moździerzu czosnek niedźwiedzi, zioła, wasabi, czosnek, pieprz i sól z oliwą. Ubijaj jajka, jednocześnie zagotowując 2/3 wina. Dolewaj je cienkim strumieniem i podnieś obroty miksera. Pod koniec dodaj do masy pokruszone chipsy z kiełbasy. Dodaj do jajek nieco czosnku niedźwiedziego, sól i pieprz i wymieszaj z ubitą na sztywno śmietaną. Wlej masę formy, zamknij ją szczelnie i odstaw do zamrażalnika na 4 godziny (do zamrożenia). Nałóż gałkę lodów, obok porcję kabanosów w sosie i ozdób pesto z czosnku niedźwiedziego oraz figą. Zaskocz wszystkich gości i nie zdradzaj swojego sekretu.
https://www.youtube.com/watch?v=4jRWU2hhjew
Madej Wróbel to firma rodzinna, założona w Rudzie Śląskiej w 1992 roku. Ten producent bogatego asortymentu wędliniarskiego znany jest przede wszystkim z doskonałej jakości kiełbas na każdą okazję. Wszystkie wyroby są przygotowane według unikatowych receptur z wyselekcjonowanych składników: mięsa i przypraw. Firma zatrudnia 1300 osób, a jej produkty są dostępne w kraju i za granicą.