ABC wykwitnej kolacji
Są dni, które spowite są aurą niezwykłości. Różnią się od pozostałych swą wyniosłością i chcemy je spędzić szczególnie. Czy jest to jakaś rocznica, urodziny, czy spotkanie z dawnymi dobrymi znajomymi – każdy gospodarz chce, by dzień upłynął wedle planu. A ukoronowaniem dnia jest zwykle kolacja.
Są dni, które spowite są aurą niezwykłości. Różnią się od pozostałych swą wyniosłością i chcemy je spędzić szczególnie. Czy jest to jakaś rocznica, urodziny, czy spotkanie z dawnymi dobrymi znajomymi – każdy gospodarz chce, by dzień upłynął wedle planu. A ukoronowaniem dnia jest zwykle kolacja.
Klimat tej unikalnej uczty odzwierciedlać będzie każdy najmniejszy element, którym uzmysłowimy najbliższym i przeróżnym zaproszonym gościom, że zarówno oni, jak ta chwila są dla nas bardzo ważne. Musimy więc, oprócz atmosfery zadbać o całą otoczkę posiłku, a bez znajomości podstawowych reguł możemy zaliczyć poważne faux pas.
Obrus
Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić baczną uwagę jest nieskazitelnie czysty i idealnie wyprasowany obrus. Wzory i kolor obrusa są naszą indywidualną sprawą, więc można pokusić się o styl klasyczny, lub też trochę awangardy. Trzeba mieć jedynie na uwadze, ażeby zachować harmonię. Obrus powinien równomiernie zwisać z każdej strony minimalnie 20 centrymetrów.
Sztućce i talerze
Kolejną czynnością jest umiejętne rozłożenie naszej zastawy stołowej. Noże, widelce i łyżki układamy według przygotowanego menu. Oznacza to, że najdalej talerzy znajdą się te sztućce, których będziemy używać jako pierwszych, a najbliżej te, za których pomocą skonsumujemy posiłki zaserwowane jako ostatnie. Widelec zawsze umieszczamy po lewej stronie talerza, nóż – ostrzem w stronę zastawy po prawej. Obok noża , po prawej stronie jego stronie, umieszczamy łyżkę do zupy. Jeśli przewidziane są desery, to łyżeczka i widelczyk, które są do nich przeznaczone, lokujemy powyżej talerza – trzonek łyżeczki powinien być skierowany w prawo, zaś widelczyka w lewo, z tym, że widelczyk powinien znajdować się bliżej naczynia. Oba sztućce ustawione są równolegle do talerza.
Przekąski
Na stole pojawić się może zakąska w postaci pieczywa w pakiecie z masłem. Wtenczas jej miejsce jest po lewej stronie biesiadnika, ponad widelcem, a na talerzyku umieszczamy dodatkowy nożyk. Kolejnym istotnym aspektem jest rozłożenie przypraw, takich jak pieprz i sól. Niezmiernie ważne jest, by znajdowały się po dwóch przeciwległych stronach stołu, by nie wprowadzać zbędnego harmidru, podobnego do tego, jaki mogliśmy obserwować w reklamie z udziałem Serca i Rozumu.
Kieliszki
Nim rozłożymy kieliszki, trzeba zastanowić się, jakie napoje będą serwowane, gdyż niekiedy ciężko zagospodarować aż tyle miejsca, na ile nakazują zasady savoir-vivre'u. Według nich, na stole powinien znaleźć się kieliszek do białego wina w kształcie tulipana, a także do czerwonego – bardziej pękaty i większy. Dodatkowo potrzebna będzie szklanka, z której uczestnik kolacji będzie spożywał napój czy też gorącą herbatę. Ustawia się je powyżej noża, po prawej stronie.
Serwetki
Na końcu element, który nie służy tylko do wycierania zabrudzeń, ale może też stanowić wartość dodaną do wystroju, a więc serwetki. Mogą być zwinięte w rulon, złożone na skos, mogą również przybrać kształty tulipana czy wachlarzu. Układamy je albo na talerzu, albo po lewej stronie nakrycia.
Potrzebujesz pomysłów odnośnie zastaw stołowych? Wejdź na tę stronę:
Nadesłał:
Zubol
|