Alkohol a zachowanie struktury i funkcji komórki


Alkohol a zachowanie struktury i funkcji komórki
2008-01-26
Ponieważ komórki składają się w większości z białek, dla zachowania ich struktury istotna jest odpowiednia dieta białkowa, szczególnie wtedy, gdy komórki są uszkodzone.

Badania wskazują, że alkohol oddziałuje na białka zawarte w pożywieniu, utrudniając w procesie trawienia ich przemianę w aminokwasy, osłabiając przetwarzanie aminokwasów w jelicie cienkim i wątrobie, upośledzając syntezę białek z aminokwasów i osłabiając wydzielanie białek przez wątrobę.

Funkcje
Składniki pokarmowe są podstawą właściwego funkcjonowania organizmu; białka, witaminy i składniki mineralne dostarczają organizmowi narzędzi do utrzymania prawidłowego przebiegu jego funkcji. Alkohol może zaburzyć te funkcje, przyczyniając się do niedoborów składników pokarmowych i "przejmując" mechanizmy potrzebne do ich przemiany.

Witaminy
Witaminy są niezbędne do odnowy komórek i prawidłowej przemiany materii, ponieważ regulują wiele procesów fizjologicznych. Przewlekłe intensywne picie prowadzi do niedoboru wielu witamin, ponieważ wiąże się ze zmniejszeniem ilości spożywanych pokarmów, a także w wielu przypadkach osłabia przyswajanie, metabolizm i wykorzystywanie składników pokarmowych. Na przykład alkohol hamuje wchłanianie tłuszczu, a tym samym witamin A, E i D, które trafiają do organizmu wraz z tłuszczami zawartymi w diecie. Niedobór witaminy A może być przyczyną kurzej ślepoty, a niedobór witaminy D - rozmiękania kości.

Witaminy A, C, D, E, K i witaminy z grupy B, których niedobory występują u wielu alkoholików, pomagają zachować zdrowie organizmu i jego komórek. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór witaminy K, niezbędnej do prawidłowej krzepliwości krwi: niedobór witaminy K może spowodować obniżenie krzepliwości i w rezultacie krwawienia. Brak niektórych witamin wpływa na czynność mózgu i może przyczynić się do powstania uszkodzeń neurologicznych.

Składniki mineralne
U alkoholików powszechnie występuje niedobór składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, żelazo i cynk, chociaż alkohol sam w sobie nie wpływa na ich przyswajanie . Niedobór ten jest raczej zjawiskiem wtórnym, towarzyszącym innym problemom związanym z piciem alkoholu: zmniejszenie przyswajania wapnia wynika z upośledzonego przyswajania tłuszczu; niedobór magnezu spowodowany jest niskim jego spożyciem wraz z dietą, zwiększonym wydalaniem moczu, wymiotami i biegunką; brak dostatecznej ilości żelaza spowodowany jest krwawieniem z jelit ; złe przyswajanie cynku lub jego utrata związane są z innymi niedoborami składników pokarmowych. Niedostateczna ilość składników mineralnych może spowodować bardzo różne dolegliwości zdrowotne, począwszy od chorób kości związanych z niedoborem wapnia, na kurzej ślepocie i chorobach skóry skończywszy.

Nadesłał:

Białko - serwis tematyczny
http://bialko.blox.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl