Amaro – jeśli nie kucharz, to kto? Poznaj tajemnice mistrza
Wojciech Modest Amaro, jeden z najwybitniejszych kucharzy w Polsce opowiadał o swojej doskonałej kuchni i świetnych przepisach na domowe dania, zdradził też swoje upodobania. W specjalnym czacie na żywo na fanpage`u Samsung w serwisie Facebook powiedział też, jakiego dania nigdy nie podjąłby się przygotować…
Jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy - Wojciech Modest Amaro to postać, która nie często udziela wywiadów mediom, a jeszcze rzadziej – rozmawia na tematy zawodowe i o swoich upodobaniach z Internautami. Specjalnie dla marki Samsung Chef Collection, której jest ambasadorem w Polsce, zrobił wyjątek - przez godzinę na fanpage`u Samsung w serwisie Facebook odpowiadał na pytania swoich fanów i osób zainteresowanych światem kulinariów. Przedstawiamy zbiór najciekawszych pytań i odpowiedzi z wydarzenia.
Pytanie: Najlepszy trunek na upały?
Amaro: Lemoniada z szypułek truskawki - bo przeważnie to wyrzucamy, a one właśnie oddają aromat. Sok z rabarbaru i syrop z czarnego bzu.
Pytanie: Najlepsze danie na upalne dni to...
Amaro: Chłodnik z żętycy ze szczawiem i poziomkami.
Pytanie: Szef, co najdziwniejszego w życiu jadłeś?
Amaro: Móżdżki szarańczy.
Pytanie: Czy masz w środowisku kucharzy idola, wzór do naśladowania?
Amaro: Nie, ale mam kilku, którzy mieli znaczący wpływ na mój rozwój Marco Pierre White, Rene Redzepi, Ferran Adria.
Pytanie: Ulubiona potrawa dzieciństwa i czego Pan nie lubił jeść jako dziecko?
Amaro: Do dziś mam dreszcze na wspomnienie rozgotowanego ryżu z mlekiem, posypanego cukrem i cynamonem. Pół życia zajęło mi wyjście z niechęci do cynamonu.
Pytanie: Dlaczego momenty a nie dania są podawane w Pana restauracji?
Amaro: Ponieważ na przestrzeni naszego życia jest tylko kilka momentów, które kulinarnie zapamiętamy i może to być sernik cioci, rosół babci, a my staramy się tego typu moment wykreować w pamięci gości, by pamiętali co jedli w naszej restauracji.
Pytanie: Które z twoich dań jest według Ciebie najtrudniejsze do zrobienia?
Amaro: Te najprostsze, czyli połączenie 2-3 składników w kompozycyjną całość.
Pytanie: Jakie produkty/kuchenne gadżety muszą się znajdować pod Pana ręką zawsze i wszędzie?
Amaro: Sól w płatkach, świeże zioła, octy smakowe, dobre oleje i najświeższy możliwy produkt.
Zapis chata znajduje się pod linkiem:
https://www.facebook.com/SamsungPolska/photos/a.194402737268155.43092.105164616191968/937737492934672/?type=1&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22O%22%7D
Wojciech Modest Amaro jest ambasadorem Samsung Chef Collection - nowej linii urządzeń kuchennych klasy premium. Produkty powstały z myślą o domowych pasjonatach sztuki kulinarnej, którzy chcą przygotowywać potrawy najwyższej jakości – w smaku i wyglądzie. Na specjalnej platformie Samsung Chef Collection, Wojciech Modest Amaro dzieli się autorskimi pomysłami na oryginale kompozycje smakowe i zdradza swoje kulinarne sekrety. Mistrz prezentuje m. in. przepisy na sarninę z truskawkami i prosem, perliczki z selerem i gryką czy kaczkę z bakłażanem i pieczarkami.
Nadesłał:
Samsung
|