#BackToSchool – II śniadanie, które dzieci pokochają!
Po sezonie wakacyjnym powrót do szkoły staje się coraz bliższą perspektywą dla każdego ucznia i studenta. Wraz z nadejściem jesieni, zmienia się także menu. Jednak koniec sezonu na wiele owoców i warzyw nie musi oznaczać nudy w kuchni.
Bakalie i przekąski bakaliowe Siesta będą świetnym, kolorowym uzupełnieniem bogatej w składniki odżywcze uczniowskiej diety.
Menu dzieci i młodzieży powinno być nie tylko wartościowe i smaczne, lecz także proste w przygotowaniu, urozmaicone i kolorowe. Dlaczego? Bo właśnie w tym okresie kształtują się nawyki żywieniowe i chęć samodzielnego przygotowywania posiłków. Wiele zależy w tym obszarze od rodziców, którzy mogą zadbać o dobrej jakości, różnorodne składniki, ciekawe przepisy i przede wszystkim – czas spędzony wspólnie w kuchni.
Kolorowe tortille to doskonała propozycja na pierwsze śniadanie lub szkolną przekąskę, jeśli zabierzemy je w specjalnym pojemniczku. Łatwo je przygotować, są kolorowe, aromatyczne i zawierają wartościowe, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki. Z dodatkiem pysznych bakalii Siesta, dadzą poczucie sytości i zmniejszą ochotę na podjadanie niezdrowych przekąsek.
Przygotuj z dzieckiem wspólne śniadanie albo podsuń tę inspirację. Smacznego!
Tortille w śródziemnomorskim stylu
Składniki:
- 1 opakowanie tortilli pełnoziarnistych
- kilka plasterków szynki bez konserwantów
- kilka suszonych pomidorów
- kilka oliwek
- 1 opakowanie rukoli
- 1 awokado
- 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 1 czerwona cebulka
- Słonecznik łuskany Siesta
- Pestki dyni Siesta
- Pieprz czarny mielony Appetita
- Zioła prowansalskie Appetita
- szczypta soli
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
ü Szynkę, suszone pomidory, oliwki i papryki pokrój w cienkie paseczki. Cebulkę poszatkuj w piórka. Składniki przełóż do jednej miseczki. Dodaj rukolę. Wsyp do miski ze składnikami.
ü Obierz awokado, oddziel je od pestki i rozgnieć w drugim naczyniu z oliwą z oliwek, dodając szczyptę soli, Pieprz czarny mielony Appetita i Zioła prowansalskie Appetita.
ü Na suchej patelni podpraż Pestki słonecznika i Pestki dyni Siesta.
ü Pastą awokado posmaruj z jednej strony tortillę.
ü Posyp pestkami dyni i słonecznika.
ü Na placku rozłóż równomiernie mieszankę warzyw i szynki.
ü Delikatnie zawiń tortillę w kopertę i spakuj do pojemniczka.
Smacznego!
Pestki dyni Siesta, 90 g, cena: ok. 5 zł
Słonecznik łuskany Siesta 90 g, cena: ok. 2 zł
Zioła prowansalskie Appetita, 10 g, cena: ok. 1,40 zł
Pieprz czarny mielony Appetita, 18 g, cena: ok. 1,40 zł