Bardzo groźne chpisy


Bardzo groźne chpisy
2009-03-20
Amatorzy chrupiących talarków powinni jak najszybciej ograniczyć ich spożycie do minimum, a najlepiej całkiem z nich zrezygnować.

Polscy badacze z Instytutu Żywności i Żywienia wykazali ostatnio, że chipsy są źródłem bardzo toksycznego akrylamidu. To substancja, która występuje również w dymie papierosowym. Powoduje ona, że w organizmie wzrasta poziom związków wywołujących stany zapalne.





 Rośnie także stężenia złego cholesterolu, który przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Ponadto akrylamid niszczy naturalne przeciwutleniacze.

Neutralizują one wolne rodniki. Gdy ich brakuje, tkanki starzeją się dużo szybciej, są też bardziej podatne na zmiany nowotworowe.


Nadesłał:

Poradnik kulturystyczny - ciekawe artykuły
http://poradnikkulturysty.blox.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl