Basmati – aromatyczna odmiana w kuchni


Basmati – aromatyczna odmiana w kuchni
2011-03-29
Czy wiesz, że ryż w saszetkach znany jest w Polsce już 19 lat? Jako pierwsza w kraju wprowadziła go do sprzedaży Marka Britta. Było to prawie 19 lat temu!

Ta ówczesna innowacja, która dziś uznawana jest za normę zrewolucjonizowała i jakże ułatwiła gotowanie. Dzisiaj ta sama marka proponuje coś, co ponownie pozwoli wprowadzić zmianę i urozmaicenie do twojego menu. Zamiast tradycyjnego ryżu białego spróbuj aromatycznego ryżu Basmati od Britty. Wyróżnia się on orzechowym delikatnym bukietem przez co w języku hindi nazwany został  ,,królową zapachów”. Ciekawostką jest, że Basmati w trakcie gotowania rośnie wzdłuż a nie w szerz, przez co ugotowane ziarenka mogą być nawet do 5 razy dłuższe niż szersze. Pyszny, puszysty, nieklejący się i niezwykle wonny Basmati jest lekkostrawny i nie zawiera glutenu a to sprzyja serwowaniu go osobom miewającym kłopoty żołądkowe. Ryż Basmati jest uważany za najszlachetniejszy i najdroższy na świecie, dzięki temu nawet najprostsze danie z jego udziałem nabiera iście królewskiego charakteru. Saszetki w jakie jest zapakowany dodają łatwości w przygotowaniu i co ważne dzielą ryż na równe, 100 gramowe porcje. Dla jeszcze większej wygody, saszetki wyposażone zostały w dwa przydatne nacięcia – jedno ułatwia bezpieczne wyciąganie ugotowanego ryżu z wrzątku, bez obaw o poparzenie. Drugie nacięcie umożliwia szybkie i proste otwieranie saszetki z ugotowanym ryżem.www.britta.com

Nadesłał:

Kamila Nowakowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl