Bezcenny skarb, który nada smak…
Używanie oliwy i octu do przyrządzania potraw z warzyw znane i doceniane jest już od ponad 2000 lat, kiedy to Babilończycy urozmaicali swoje dania za pomocą tej prostej techniki, dbając tym samym o swoje zdrowie.
Starożytni Rzymianie eksperymentowali z kolei z różnymi kombinacjami oliwy, octu i soli, dodając wina, miodu, ziół i innych składników. Taka jest geneza dressingów na bazie oliwy z oliwek oraz octu.
Letni niezbędnik
Dressingi to jedne z dodatków do sałatek cenione za wyjątkową jakość oraz delikatną lekką konsystencję. Wśród nich dominują sprawdzone klasyczne smaki jak również te bardziej wyrafinowane. Prym wiedzie wyśmienity sos sałatkowy winegret, powstały na bazie ostu winnego oraz starannie dobranej kompozycji przypraw. Jest idealny do kruchych sałat oraz świeżych warzyw. Równie popularny - dressing czosnkowy – jak sama nazwa wskazuje nada naszym potrawom charakterystycznego smaku czosnku. Tegorocznym hitem wśród dodatków do sałatek są dressingi na bazie oliwy z oliwek oraz octu winnego powstałe według tradycyjnych receptur. Z nimi letnie sałatki na pewno nie będą nudne.
Kiedy nastają ciepłe dni chętnie sięgamy po ten wartościowy wynalazek, by wspólnie z nim przygotować ulubioną sałatkę. Zwłaszcza teraz, gdy świeże owoce i warzywa są łatwo dostępne, warto wzbogacić o nie nasz codzienny jadłospis. Codzienny rytuał zajadania sałatek sprawi, że poczujemy się lekko oraz zdrowo. Idealną przekąską, którą możemy cieszyć się w upalne dni jest sałatka śródziemnomorska. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników: sałatę rzymską lub lodową, krewetki koktajlowe 150g oraz kilka kropli soku z cytryny, odrobiny białego pieprzu, koperku oraz lekkiego Dressingu Oliva & Balsamico Italiano Develey, na bazie oliwy oraz octu winnego białego. Gdy mamy już wszystkie składniki sałatę myjemy, rwiemy na kawałki i wykładamy na talerze. Następnie kładziemy na niej opłukane krewetki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy dressingiem. Na koniec sałatkę doprawiamy świeżo zmielonym białym pieprzem, posiekanym świeżym koperkiem i gotowe.
Czas na garden party
Letnie wieczory to doskonała okazja, aby zorganizować garden party. Jak na każdej tego typu imprezie nie może zabraknąć lekkich potraw. Jedną z propozycji jest sałatka na bazie wykwintnego i delikatnego sosu classico. Do jej przygotowania potrzebujemy: sałaty lodowej lub lollo Rosso, ½ grillowanej piersi kurczaka, 15 dag sera żółtego, 125 g pomidorków koktajlowych, sól, pieprz oraz Dressing Oliva & Balsamico Classico Develey. Sałatę rwiemy na kawałki i wykładamy na półmisek. Następnie dodajemy przepołowione pomidory koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dressingiem. Na wierzch dodajemy pokrojoną w paski grillowaną pierś kurczaka. Na koniec sałatę posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowana sałatka na pewno wprowadzi nutę świeżości do twojej kuchni. Spróbuj a nie pożałujesz!
Rewelacyjne, starannie dobrane kompozycje smakowe dressingów bez wątpienia urozmaicą twoją kuchnię oraz wprowadzą nieco świeżości do letniego menu. Dzięki nim szybko, wygodnie i w praktyczny sposób przygotujesz każdą sałatkę.
Nadesłał:
5_tka
|