Bezglutenowcom będzie łatwiej
E.Leclerc poszerza ofertę produktów bezglutenowych
Każdy sklep sieci E.Leclerc uważnie dobiera produkty dostępne w działach żywności bio i zdrowej. Znajdują się tam między innymi: żywność dietetyczna, żywność z certyfikatem Rolnictwa Ekologicznego, produkty dla diabetyków oraz dla osób chorych na celiakię i uczulonych na gluten. Te ostatnie posiadają swoją wydzieloną strefę w sklepach E.Leclerc w Gdańsku i w Poznaniu. Strefa bezglutenowa rozwijana jest także w innych miastach. W E.Leclerc w Lublinie, Łodzi, Malborku, Nowym Targu, Radomiu, Śremie, Warszawie i Wrocławiu produkty bezglutenowe dostępne są w strefie BIO i zdrowej żywności.
Gluten to mieszanina białek roślinnych, która naturalnie występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Na osoby uczulone lub chore na celiakię gluten działa toksycznie, dlatego przez całe życie muszą przestrzegać ścisłej diety bezglutenowej. Unikanie produktów zawierających gluten nie jest łatwe, ponieważ nie można go utożsamiać wyłącznie z produktami zbożowymi. Substancja ta występuje w większości przetworzonej żywności: w wędlinach, produktach mlecznych, słodyczach, ketchupie, majonezie, a nawet w suszonych owocach (jako środek zapobiegający sklejaniu). Jedyną żywnością bezpieczną dla osób chorych jest ta oznaczona jako bezglutenowa
Obecność strefy wolnej od glutenu w E.Leclerc z pewnością ułatwi codzienne zakupy osobom dotkniętym nietolerancją na gluten. Na półkach można znaleźć ponad 100 rodzajów produktów sprawdzonych firm dostarczających żywność spod znaku przekreślonego kłosa - specjalnego oznakowania na opakowaniach żywności wolnej od glutenu. Klienci mogą wybierać z szerokiej oferty różnorodnych artykułów takich marek jak: Balviten, Bezgluten, Schar, Smak Życia, Hammer Muhle, Taranis, Hame, Otma oraz wielu innych. Dostępne są pieczywa, mieszanki mączne, makarony, pasztety, sosy, zupy błyskawiczne , ketchupy, przyprawy, chipsy, ciasta, słodycze.
Nadesłał:
p.wrona
|