Blat do kuchni - jaki wybrać?
Kolor blatu powinien komponować się z innymi elementami wystroju kuchni, powinien być też odporny na wysoką temperaturę, wilgoć i uszkodzenia mechaniczne.
Blat laminowany
Blat laminowany to najpopularniejszy i najtańszy rodzaj blatu. Charakteryzuje się prostą konstrukcją: blat ma zaokrąglone krawędzie, a laminat naklejony jest na płytę wiórową. W przypadku laminatu producenci bez problemu mogą nadrukować dowolny wzór, dopasować kolor, a nawet wytłoczyć na powierzchni blatu fakturę do wyboru.
Stosowanie w kuchni płyty wiórowej - nawet jeśli dokładnie pokryta jest utwardzanym papierem i żywicą - ma jednak wadę: blat laminowany łatwo wchłania wodę wszędzie tam, gdzie nie jest dobrze zaimpregnowany. Po wycięciu w nim otworu (np. podczas instalacji zlewozmywaka) należy o to dodatkowo zadbać. W innym wypadku blat spuchnie w wilgotnych miejscach.
Blat drewniany
Klejone drewno - tradycyjnie np. sosna, dąb, buk lub nieco egzotycznie: mahoń, badi, sapella, merbau - to rozwiązanie ekologiczne, solidne i eleganckie. Jego zaletą jest również możliwość wielokrotnego odświeżania powierzchni blatu. W celu odnowienia wystarczy zeszlifować powierzchnię drobnym papierem ściernym i nałożyć warstwę lakieru/oleju. Należy jednak pamiętać, że tego rodzaju blaty - z uwagi na kontakt z jedzeniem - wymagają impregnacji przy użyciu środków z atestem spożywczym.
Wady? W przypadku zalania np. tłuszczem należy go czyścić od razu, tak aby drewno nie zmieniło w tym miejscu koloru. Cena takiego blatu za metr kwadratowy zależy od gatunku drewna i zwykle jest co najmniej dwukrotnie wyższa od ceny blatów z laminatu.
Blat z konglomeratu
Blaty kuchenne z konglomeratu (mieszanki sproszkowanych pigmentów, żywic akrylowych i minerałów) są bardzo trwałe, przypominają blaty kamienne, ale są od nich znacznie lżejsze. Łatwo je również kształtować i tworzyć z nich np. fantazyjne wypukłości, wklęsłości i łuki.
Do wyboru mamy blaty matowe lub błyszczące*. W przypadku ukruszenia jakiegoś elementu, łatwo wypełnimy uszczerbek. Nie ma też problemu z utrzymaniem blatów w czystości (m.in. dlatego często są wykorzystywane w szpitalach), a większe zabrudzenia można doczyścić nawet mleczkiem czyszczącym.
Blat z kamienia
Twarde i nienasiąkliwe są blaty wykonane z granitu. Pod tym względem nieco gorzej wypada marmur, który mimo regularnego impregnowania środkiem do powierzchni kamiennych i tak może się przebarwić nawet od soku z cytryny. Co prawda mniejsze rysy na takim blacie można po pewnym czasie wypolerować, ale i tak nie zaleca się kroić bezpośrednio na powierzchni blatu. Warto też pamiętać, że blat z kamienia jest zimny w dotyku.
Nadesłał:
monrou
|