Błyszcząca kuchnia


Błyszcząca kuchnia
2012-04-17
Teriyaki to japońska technika kulinarna polegająca na pieczeniu bądź grillowaniu mięsa i ryb w specjalnej marynacie, która nadaje potrawom błyszczącą otoczkę i niepowtarzalny słodki posmak. Takie właściwości posiada właśnie sos Teriyaki od Kikkoman.

Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru (błyszczeć), gdyż potrawy przygotowywane z jej wykorzystaniem posiadają kruchą i błyszczącą otoczkę. W samej Japonii najbardziej popularnymi „błyszczącymi” potrawami są oczywiście ryby, ale kuchnie zachodu z powodzeniem zaadaptowały marynatę do różnego rodzaju mięs. Kikkoman, japoński producent sosów sojowych, proponuje nam tradycyjną marynatę Teiyaki, która pozwoli na dodanie szczypty orientu nawet do typowo polskich potraw mięsnych i rybnych. Głównymi składnikami sosu Teriyaki Kikkoman są naturalnie ważony sos sojowy, słodkie wino ryżowe oraz specjalnie dobrane przyprawy. Marynata idealnie nadaje się do potraw przeznaczonych do smażenia i grillowania, oraz jako sos do mięs i drobiu. Grill po japońsku? Bez pałeczek, za to z pyszną, błyszczącą marynatą Teriyaki od Kikkoman!

Nadesłał:

WalkPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl