Boże Narodzenie w zdrowym i słodkim stylu!
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, na który wiele osób czeka cały rok. Świąteczne dni nierozłącznie kojarzą się z karpiem, pierogami i innymi tradycyjnymi potrawami, a po takiej uczcie ciężko jest odmówić sobie słodkiej przekąski.
Wiele osób nie potrafi zrezygnować z deseru, a po jego zjedzeniu dręczą ich wyrzuty sumienia. Co zrobić, aby nie musieć rezygnować z tej przyjemności i cieszyć się czasem spędzanym z rodziną? My mamy na to przepisy!
Odpowiedź jest prosta! Zastąp obfitujące w cukier słodycze na ich wersję fit, bez zbędnych kalorii, konserwantów czy białego cukru! – Okres świąteczny nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z przyjemności, jaką jest jedzenie deserów. Wystarczy, że niektóre składniki zastąpimy ich zdrowymi zamiennikami – radzi Konrad Gaca, ekspert ds. leczenia otyłości.
Miód gryczany
Mówi się, że miód jest dobry na wszystko, ponieważ posiada wiele prozdrowotnych właściwości odżywczych, a w dodatku jest doskonałym zamiennikiem białego cukru. Jego ciemna barwa i intensywny zapach sprawiają, że wyróżnia się wśród innych zdrowych słodzideł. Jego ogromną zaletą jest również duża ilość magnezu, dlatego miód ten szczególnie polecany jest osobom cierpiącym na nadmiar stresu, borykającym się z osłabieniem pamięci oraz w stanach fizycznego wycieńczenia.
Suszone owoce
Co powiesz na suszone owoce? Morele, żurawina, daktyle czy rodzynki – każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak pamiętajmy – wszystko z umiarem! Ten rodzaj owoców stanowi skoncentrowane źródło składników odżywczych i błonnika, a także wapnia i fosforu. Doskonale sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do posiłków. Nie tylko nadadzą przekąsce słodkiego smaku, ale także w zaledwie kilku kęsach dostarczą naszemu organizmowi wielu składników odżywczych.
Mąka orkiszowa
Ten rodzaj mąki, w przeciwieństwie do mąki pszennej, nie ma naruszonej łupiny chroniącej jądro ziarna przed zanieczyszczeniami, dlatego też posiada pełną wartość i właściwości odżywcze. Zawiera także duże ilości lekkostrawnego białka, błonnika pokarmowego oraz łatwo przyswajalny gluten. Dobra wiadomość! Dzięki strukturze podobnej do mąki pszennej świetnie sprawdza się jako jej alternatywa. – Ten rodzaj mąki szczególnie polecany jest diabetykom, osobom z osłabionym organizmem czy przy znacznym spadku energii. Co więcej, częste spożywanie produktów z dodatkiem mąki orkiszowej wzmacnia naszą odporność – zaznacza Konrad Gaca, specjalista żywieniowy.
Nadesłał:
olka3693
|