BRC DJB
BRC- Globalny Standard Bezpieczeństwa Żywności. Jego wymagania i zakres nowego standardu BRC wersja 6.
BRC
BRC to Globalny Standard Bezpieczeństwa Żywności wymagany od dostawców największych sieci handlowych pochodzenia brytyjskiego.
Wymagania systemu BRC zostały opisane w sześciu podstawowych punktach. Każda firma pragnąca wdrożyć standard BRC powinna:
- posiadać wdrożony system HACCP
- udokumentować System Zarządzania Jakością, czyli posiadać udokumentowaną księgę jakości, zdefiniowaną politykę jakości, opracowany schemat organizacyjny, zakres odpowiedzialności, opis surowców i wyrobów gotowych, system identyfikowalności, działania korygujące
- wdrożyć zasady GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna) i GHP (Dobra Praktyka Higieniczna)
- opracować kontrolę laboratoryjną,
- posiadać opis pakowania produktu, jego ważności i zabezpieczenia przed zanieczyszczeniami w trakcie przechowywania lub transportu
- monitorować parametry procesów krytycznych
- opracować zasady higieny, odzieży ochronnej
- przeprowadzić szkolenie personelu
W lipcu 2011 została opracowana nowa wersja standardu BRC, nazwana wersją szóstą. Weszła ona w życie pierwszego stycznia 2012 roku i od tego momentu stała się normą obowiązującą podczas wszystkich certyfikacji i audytów normy BRC.
Nowa wersja standardu bezpieczeństwa żywności wnosi nowe zasady dotyczące audytowania, a zwłaszcza przynosi zmiany w systemie oceniania podczas audytów. Między innymi pojawiła się nowa ocena A+.
BRC wersja 6 zawiera także nowe wymagania dotyczące zasad dokumentowania wdrożonego systemu bezpieczeństwa żywności. Z tego powodu korzystne jest przeszkolenie kadry kierowniczej oraz pracowników z zakresu nowych, obowiązujących wymagań standardu BRC.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego szkolenia na: www.djb-doradztwo.pl
Nadesłał:
djbdoradztwo2
|