Browarnicy Guinnessa zapraszają ludzi z całego świata, do wspólnego świętowania Dnia Św. Patryka.
Guinness, kultowy czarno-biały stout, jest nierozerwalnie związany z Dniem Św. Patryka i dzieli z nim bogatą historię. Pomaga także wyrazić prawdziwego ducha tego święta, poprzez spotkanie i wzniesienie razem toastu za wspólne wartości - dumę i przyjaźń.
Co roku ponad 70 milionów ludzi na całym świecie spotyka się z okazji dnia Św. Patryka. Jedynego Święta narodowego obchodzonego w tak wielu krajach: od Dublina po Dubaj, przez Londyn po Limę, od Peru po Paryż, od Sydney po Sztokholm, od Moskwy aż po Montserrat. Browarnicy Guinnessa zachęcają do wspólnego świętowania w najbliższą sobotę 17 marca. Tego dnia spotkajmy się z przyjaciółmi, cieszmy rozmową, dobrym piwem i jedzeniem.
Początki Browaru Guinness sięgają 1759 roku, gdy Arthur Guinness podpisał 9000-letni kontrakt na wynajem https://www.tourismireland.com/Press-Releases/2018/February/Tourism-Ireland-announces-Global-Greening-line-up
Failte Ireland, Festival Św. Patryka - http://www.stpatricksfestival.ie/info
Idealna porcja piwa
Jakość tzw, pinty jest miarą jakości baru, w którym jest serwowana . Poniżej opisujemy co trzeba zrobić, aby nalać idealną porcję piwa oraz dlaczego stworzyliśmy nasz słynny dwuetapowy sposób nalewania.
Oto sześć kroków dwuetapowego sposobu nalewania i podawania Guinnessa.
1. Szkło
- Wybierz chłodną, czystą, suchą szklankę typu Tulip
- Zawsze trzymaj szklankę za podstawę. Pamiętaj o higienie - nie dotykaj brzegu szklanki.
2. Kąt
- Trzymaj szklankę pod kątem 45 stopni tuż pod kranikiem.
3. Nalewanie
- Odkręć kranik do maksimum (pociągnij do siebie) i pozwól Guinnessowi spływać po ściance szklanki.
- Powoli prostuj szklankę, gdy się napełnia.
- Zakręć kranik, gdy Guinness będzie ok. 15-20 mm od górnej krawędzi szklanki.
- Nigdy nie wkładaj końcówki kranika do Guinnessa.
4. Stabilizacja
- Umieść szklankę na tacce do odstania, na widoku klienta.
- Pozwól, aby piwo się uspokoiło. To zajmie ok. 2 minuty.
5. Dolewka tzw „back to black”
- Po dwóch minutach pora na dopełnienie szklanki – trzymaj ją prosto pod kranikiem.
- Odchyl kranik do tyłu (od siebie) i dopełnij szklankę do momentu, gdy piana będzie tuż ponad krawędzią szklanki.
- Nigdy nie wkładaj końcówki kranika do Guinnessa,
- Unikaj przelania i nigdy nie używaj szpatułki do odcięcia piany
6. Podanie
- Podaj idealnie nalaną szklankę Guinnessa pewną ręką i bez rozlewania.
Takie dwuetapowe nalewanie gwarantuje, że barman, niezależnie od miejsca, poda doskonałą pintę za każdym razem – smaczną i dobrze się prezentującą.
W celu uzyskania więcej informacji prosimy o kontakt:
Leszek Dąbrowski
e. l.dabrowski@becomms.pl
Be Communications
Więcej informacji na temat odpowiedzialnego picia można znaleźć na stronie www.DrinkIQ.com
Słowa GUINNESS i powiązane logo są znakami towarowymi.
Nadesłał:
BE Communications
|