BURGEROMANIA DOCIERA DO RESTAURACJI HOTELOWYCH
Warszawa, xxx marzec 2015, Nie do końca wiadomo, kto i kiedy wpadł na pomysł, by serwować burgery w bułce, choć prawie mamy pewność, że była to ulubiona potrawa żeglarzy z Hamburga i miało to miejsce gdzieś na przełomie XIX i XX wieku.
Danie przez ten czas nie bardzo się zmieniło – jego idea pozostaje taka sama. Ktoś przez przypadek może dodał ser czy dołożył bekon, ale generalnie burgery różnią tylko szczegóły: rodzaj i wielkość bułki, skład mięsa oraz sos wraz z dodatkami. Od pewnego czasu natomiast możemy zaobserwować jak ta wiekowa potrawa wchodzi na salony, by zadomowić się w menu restauracji hoteli ibis.
sycące, ale zdrowsze
Przez lata burger kojarzył się głównie z barami szybkiej obsługi: tłustym, niezdrowym jedzeniem spod znaku 1000 kalorii. Po wieku zsyłki na peryferia sztuki kulinarnej, ktoś odkrył, że danie to może dobrze wyglądać nawet w ekskluzywnym miejscu. Należy zadbać o odpowiednie pochodzenie składników, użyć jako dodatków świeżych warzyw, pomyśleć
o jakości sosów, i, co najważniejsze, dobrać odpowiednich dostawców wołowiny. Wiemy natomiast, że pierwszą Gourmet Burger Kitchen otwarto w Londynie w 2001 roku. Potem jak grzyby po deszczu pojawiły się kolejne bary serwujące ten sycący, przygotowany z naturalnych składników, choć nadal dość kaloryczny posiłek. Kolejnym krokiem jest opanowanie restauracji hotelowych, jak w przypadku oferty i-Burger w hotelach ibis. W wyniku kilku kluczowych zmian w podejściu do przygotowywania jego elementów burgery z synonimu fastfoodowego jedzenia, stały się daniem modnym i pożądanym nawet w trakcie romantycznej kolacji.
BUrger a resturacja
i-Burgery w restauracji hoteli ibis przygotowywane są według filozofii simple slow food. Mamy tu do czynienia ze stworzoną specjalnie na potrzeby oferty bułką, zarówno jeśli chodzi o recepturę, jak i wielkość. Podawana jest ona lekko puszysta w środku i delikatnie chrupiąca na zewnątrz, po uprzednim zgrillowaniu. Burgery natomiast, zawierają doskonałą wołowinę,
w tym aż 25% najlepszej, pochodzącej z krów rasy Angus. Warto dodać, że są one olbrzymie, gdyż każdy z nich to 200 gram mięsa. Również na nasze życzenie mięso zostanie wysmażone, tak jak najbardziej je lubimy. W menu znajduje się aż osiem wyśmienitych burgerów, w tym klasyczny i-Burger czy i-Cheese z doskonałą soczystą wołowiną, jak i bardziej ekstrawagancki, słodko-kwaśny i-Hawaii. Nie mogło zabraknąć również wegetariańskiej wersji: i-Veg
z polentą z warzywami. Szczególną popularnością wśród międzynarodowych gości, i tych chcących nasycić większy apetyt cieszy się natomiast i-Stefcio z podwójnym serem cheddar oraz sosem BBQ. Idealnie z modnymi ostatnio slow foodowymi burgerami będą komponować się orzeźwiające lemoniady i-Lemonades. Słodzone miodem, przygotowywane na miejscu, na bazie świeżych cytryn, ananasów lub malin niewątpliwie ugaszą każde pragnienie. Co więcej wszystkie burgery, dostępne są nie tylko na miejscu, ale i na wynos. Dania z oferty i-Burger znajdziemy we wszystkich hotelach ibis w Polsce
tj. w: Częstochowie, Łodzi, Kielcach, Poznaniu, Warszawie, Krakowie, Katowicach i Szczecinie.
Modne jedzenie i modne miejsce Restauracje ibis kitchen w hotelach ibis Warszawa Stare Miasto, ibis Warszawa Centrum, ibis Warszawa Ostrobramska, ibis Kraków Centrum oraz ibis Poznań Centrum, nie tylko mają nowoczesne menu, ale
i kolorowe, przyjazne wnętrza, idealne na popołudniowe spotkania z przyjaciółmi. Oryginalny wystrój dzięki umiejętnemu połączeniu bieli, czerni i czerwieni z drewnianymi akcentami oraz grafikami na ścianach tworzy ciepły klimat miejsca i sprzyja interakcji między gośćmi. Dzięki temu odchodzi od tradycyjnego postrzegania restauracji w tego typu miejscach.
Nadesłał:
Public Dialog
|