Całe żółte pola


Całe żółte pola
2012-09-16
W niektórych częściach świata spotykana w bardzo wielu odmianach, postrzegana jako chwast, nawłoć na obszarze Europy jest wysoko cenioną rośliną leczniczą.
Na wietrze powiewają późnym latem i w początkach jesieni całe pola jej żółtych, puszystych kwiatów. Kiedy widzimy te wielkie przestrzenie zarośnięte przez nawłoć, wiemy, że nieodwołalnie nadchodzi jesień. Nawłoć zarasta wilgotne lase, pola, pobocza dróg, stosy kompostu, sady …i to w dodatku na całym świecie.

Nawłoć późna (S. gigantea), o lancetowatych liściach, to znana ze swych właściciwości leczniczych wieloletnia roślina. Ta z reguły dzikorosnąca, jadalna bylina reprodukuje się przez korzenie, cebulki, łodygi i nasiona. Wszystkie odmiany mają wiele właściwości odżywczych i oferują mnóstwo korzyści zdrowotnych. Często polecane są przez zielarzy.

Nawłoć można pić w postaci świeżej lub suszonej, w herbatce ziołowej (ma charakterystyczny gorzki smak). Do celów konsumpcyjnych możemy spożytkować wszystkie nadziemne części tej rośliny. Jadalne kwiaty wrzucamy do sałatki. Liście gotujemy jak szpinak lub dodajemy do zupy, gulaszu czy zapiekanki. Można je blanszować i zamrażać w celu późniejszego wykorzystania podczas zimowych długich wieczorów. Gwarantują niezapomniany posmak lata.

Nadesłał:

Poczta Kwiatowa

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl