Cebula – daj się zaskoczyć!


Cebula – daj się zaskoczyć!
2017-10-18
Cebula to warzywo znane człowiekowi już od wieków. Z powodzeniem uprawiano ją już w starożytności. Pomimo upływu lat, nie straciła na popularności i wciąż chętnie po nią sięgamy.

Ma szerokie zastosowanie w kuchni - dzięki swoim walorom smakowym ciężko wyobrazić sobie bez niej wielu zarówno tradycyjnych, jak i bardziej wyrafinowanych potraw. Przygotowywana na wiele sposobów – gotowana, marynowana, karmelizowana, przyrządzana na ruszcie czy patelni grillowej. Często wykorzystywana jest jako dodatek w celu nadania potrawie charakteru. Warto wiedzieć, że smaczne danie można przygotować też z cebulą w roli głównej. Przekonaj się sam!

Aromatyczna i rozgrzewająca, czyli zupa cebulowa

Pochodzi z Francji, ale popularnością cieszy się także w Polsce. W wersji klasycznej podawana jest najczęściej w formie zapiekanej, w towarzystwie serowych grzanek. Jej miłośnicy cenią ją za niepowtarzalny smak, który uzyskuje się za sprawą wołowego bulionu i dodatku białego wina. „W tym daniu cebula jest skarmelizowana, co w jeszcze większym stopniu wydobywa z niej aromat. Zupa ta swój niezwykły smak zawdzięcza także przyprawom – warto dodać tro-chę tymianku, czosnku czy ziela angielskiego”, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. „W połączeniu z grzankami to prawdziwa uczta dla podniebienia. A dobrym sposobem na przyrządzenie grzanek jest pomieszanie sera gruyere z tartym parmezanem”, dodaje. Dla osób, które preferują nieco łagodniejszą wersję, poleca się przygotowanie zupy z młodej cebuli.

 Zupa cebulowa z pomidorami

czas przygotowania: 60 minut

ilość osób: 4

Składniki:

·        4 cebule

·        1 Francuska zupa cebulowa Knorr – 1 szt.

·        3 ząbki czosnku

·        4 tosty

·        1 szklanka białego wytrawnego wina

·        2 łyżki octu winnego

·        0,5 szklanki przecieru pomidorowego

·        150 g sera żółtego

·        1 szczypta szałwi i tymianku

·        1 łyżka mąki

·        cukier do smaku

·        tłuszcz do smażenia

·        3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

1. Cebule pokrój w piórka, 2 ząbki czosnku posiekaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.

2. Dopraw cukrem, tymiankiem i szałwią. Oprósz mąką i zasmaż.

3. Wlej ocet i smaż pod przykryciem 2 minuty. Dodaj wino i 3 szklanki wody. Zagotuj.

4. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 30 minut, przypraw.

5. Tosty pokrój na trójkąty i zrumień w piekarniku. Posmaruj roztartym trzecim ząbkiem czosnku.

6. Skrop oliwą i posyp startym serem. Zapiekaj około 6 min., podawaj do zupy.

7. Wsyp Francuską zupę cebulową Knorr, by nadać daniu wyrazisty smak, cały czas mieszając.

 

Faszeruj to, czyli nadziewane cebule

Większość z nas cebulę kojarzy jako dodatek do nadziewanych papryk czy cukinii. Jednak ze względu na swój owalny kształt i strukturę sama także świetnie nadaje się do faszerowania. Warzywo to świetnie komponuje się z mięsem mielonym. Dla osób będących na diecie wege-tariańskiej poleca się natomiast pieczarki, które znakomicie komponują się z cebulą. Do farszu warto wykorzystać też ryż, dzięki czemu posiłek będzie nie tylko wartościowy, ale i sycący. Warto pamiętać o odpowiednim przyprawieniu, gdyż cebula poddana procesowi pieczenia staje się łagodniejsza w smaku.

 Cebula nadziewana pieczarkami

czas przygotowania: 45 minut

ilość osób: 4

Składniki:

·        1 kg cebuli

·        2 szklanki rosołu

·        1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr

·        25 dag pieczarek

·        5 dag bułki

·        1 jajko

·        200 ml mleka

·        pół pęczka zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

1.       Bułkę namocz w mleku. Jak zmięknie, odciśnij i rozkrusz.

2.       Pieczarki dokładnie umyj i drobno posiekaj. Połącz z bułką, dodaj jajko i posiekaną pietruszkę.

3.       Dopraw farsz przyprawą Knorr, by danie zyskało intesywny smak, i dokładnie wymieszaj.

4.       Przygotuj cebule. Obierz je z łupinek i dokładnie umyj. Wydrąż każdą tak, aby powstało wgłębienie, które wypełnisz nadzieniem.

5.       Nadziane cebule ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej rosołem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

 

Szybkie i smaczne przysmaki cebulowe

W sytuacji, kiedy spodziewamy się gości i nie chcemy kogoś przywitać chipsami czy innymi - niekoniecznie korzystnymi dla naszego zdrowia - przekąskami, postawmy na cebulę! Nie dość, że zadbamy o domowy budżet, to przy okazji zaskoczymy swoją kreatywnością. Dobrym rozwiązaniem są cebulowe krążki, tzw. onion rings – obtoczone w chrupiącej panierce, z dodatkiem dipu, np. z jogurtu. Warto wspomnieć tu także o cebulowej focacci, która stanowi alternatywę dla chleba i sprawdza się jako pyszny dodatek do sałatek czy zup.

Cebulowe krążki (onion rings)

czas przygotowania: 15 minut

ilość osób: 4

Składniki:

·        3 cebule

·        0,5 szklanki mąki

·        30 g Przyprawy do złotego kurczaka Knorr

·        0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·        1 jajko

·        150 ml gęstej śmietany

·        0,5 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

1.       Cebule umyj i pokrój w 2-centymetrowe plastry. Rozdziel krążki.

2.       Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę Knorr, dzięki której krążki będą idelanie doprawione.

3.       W innym naczyniu wymieszaj mleko z jajkiem. Połącz składniki suche z mokrymi.

4.       Zanurz krążki cebuli w powstałym cieście. Rozgrzej olej i smaż, aż krążki będą złotobrązowe.

5.       Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj natychmiast z gęstą śmietaną.

Focaccia z cebulą

czas przygotowania: 60 minut

ilość osób: 6

Składniki:

·        1 cebula

·        3 sztuki Przyprawy w Mini kostkach Smażona cebula Knorr

·        0,2 szklanki startego parmezanu

·        2,5 szklanki mąki

·        2 łyżeczki drożdży

·        1 szklanka ciepłej wody

·        1 łyżeczka szałwii

·        0,5 szklanki oliwy

·        1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

1.       Mąkę przesiej do dużej miski, a następnie dodaj drożdże, ser, szałwię i łyżeczkę soli.

2.       Dolej wodę i 2 łyżki oliwy.

3.       Wyrób ciasto, po czym wyłóż je na natłuszczona blachę. Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Nagrzej piekarnik do 200°C.

4.       Cebulę pokrój w piórka i przełóż do miski.

5.       Skrop oliwą i dopraw przyprawą w mini kostkach Knorr.

6.       Zdejmij ściereczkę z ciasta i ponownie ugnieć je palcami, aby powstało sporo wgłębień. Teraz posyp cebulą i polej całą oliwą ciasto, aby wszystko rozpłynęło się po cieście i pozostało we wgłębieniach. Piecz w 180°C przez 20-30 minut.

7.       Focaccię podawaj lekko wystudzoną.

Jak widać, cebula nie musi być tylko dodatkiem do dań, lecz można ją także uczynić głównym bohaterem naszej kuchni! Wykorzystajmy sezon na tanią cebulę – przygotujmy aromatyczne i rozgrzewające przysmaki. Smacznego!

 

 

Nadesłał:

Anna1

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl