Certyfikowane bakalie BIO od Bakalland
Konsumenci coraz większą wagę przykładają do zdrowego stylu życia i troszczą się o środowisko naturalne, dlatego chętnie sięgają po produkty ekologiczne. Odpowiadając na ich potrzeby, Bakalland – lider rynku bakalii – rozszerza asortyment o nową linię bakalii BIO.
Portfolio marki wzbogacone zostało o najpopularniejsze suszone owoce i orzechy pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych: BIO Rodzynki, BIO Morele, BIO Śliwki, BIO Migdały, BIO Daktyle i nowość w ofercie Bakalland: BIO Chipsy kokosowe oraz pierwszą na rynku: BIO Żurawinę bez dodatku cukru, dosładzaną wyłącznie organicznym sokiem jabłkowym.
Produkty BIO z roku na rok stają się coraz popularniejsze. Z badań Bakalland wynika, że podczas zakupów wybiera je aż 63 proc. konsumentów[1]. Wpływa to na dynamiczny rozwój rynku produktów BIO w Polsce, który rośnie w tempie około 20 proc. w skali roku[2].
Konsumenci decydują się na produkty ekologiczne, przede wszystkim biorąc pod uwagę prozdrowotne przesłanki. Jako lider rynku bakalii cieszący się bardzo dużym zaufaniem, chcemy nieustannie wspierać te wybory i dostarczać konsumentom najlepsze produkty. Nowa linia bakalii Bakalland BIO to suszone owoce i orzechy niezmiennie wysokiej jakości, które za sprawą organicznego pochodzenia są jeszcze bliższe naturze. Uwiarygodnieniem spełniania przez nas i nasze produkty rygorystycznych norm dotyczących żywności organicznej jest posiadany przez Bakalland certyfikat ekologiczny – mówi Ewelina Haraburda, Product Manager marki Bakalland.
Wszystkie produkty Bakalland cechują się najwyższą jakością i dostarczają organizmowi pełnię składników odżywczych. Nową linię bakalii BIO: BIO Rodzynki, BIO Morele, BIO Śliwki, BIO Chipsy kokosowe, BIO Migdały, BIO Daktyle i BIO Żurawinę wyróżnia jednak jeszcze bardziej naturalny sposób uprawy. BIO owoce i orzechy pochodzą z plantacji ekologicznych, znajdujących się z daleka od terenów zurbanizowanych, obszarów industrialnych i sieci dróg, czyli właśnie tam, gdzie środowisko jest najczystsze i nieskażone. Przy uprawach wykorzystywane są naturalne metody (takie jak płodozmian) oraz wyłącznie zielone komposty, które uwzględniają dobro środowiska i szacunek dla roślin, gleb oraz powietrza. Stosowanie się do tych rygorystycznych wymogów dotyczących produkcji gwarantuje organiczne pochodzenie produktu, co potwierdzają posiadane certyfikaty oraz symbol zielonego „Eko-liścia” umieszczony na opakowaniu.
Jako certyfikowany producent bakalii BIO, Bakalland zadbał o to, by wyszukać najlepsze ekologiczne plantacje, które dostarczą organiczne surowce najwyższej jakości. Produkty są systematycznie kontrolowane oraz spełniają wszystkie restrykcyjne normy Unii Europejskie dotyczącej żywności ekologicznej, co raz w roku weryfikują również niezależni eksperci. Dodatkowo, BIO Żurawina jest pierwszą dostępną na masowym rynku żurawiną bez dodatku cukru, wzbogaconą wyłącznie naturalnym sokiem jabłkowym.
Certyfikowane bakalie Bakalland BIO zostały zamknięte w odpowiednio oznaczonych opakowaniach - ze znaczkiem zielonego liścia składającego się z 12-nastu gwiazdek Unii Europejskiej. Bakalland na opakowaniach edukuje konsumentów, opisując znaczenie organicznego pochodzenia i korzyści wynikające z wyboru produktu BIO. Na odwrocie znajdują się informacje dotyczące definicji produktu organicznego i jego przewag, a także wyraźne podkreślenie składników ekologicznych.
BIO Rodzynki Bakalland (100g)
BIO Rodzynki sułtańskie Bakalland powstają ze specjalnych gatunków owoców uprawianych na ekologicznych plantacjach. Najwyższej jakości winogrona zbierane są ręcznie, a następnie pod wpływem naturalnych promieni słońca – zamieniają się w soczyste rodzynki. Wszystko odbywa się w otoczeniu czystego powietrza, ziemi i wody oraz z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych metod uprawy. Rodzynki Bakalland BIO doskonale sprawdzają się jako dodatek do wypieków i pełna wartości odżywczych przekąska bez dodatku konserwantów.
BIO Żurawina Bakalland (100g)
BIO Żurawina Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru – zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty słodyczy, zostały one nasączone organicznym sokiem jabłkowym. Żurawina, podobnie jak jabłka z których powstaje sok, pochodzą z upraw ekologicznych oraz poddawane są ścisłej kontroli na każdym etapie rozwoju i przetwarzania. Suszone owoce BIO Żurawiny Bakalland to wartościowa przekąska, ale również słodko-kwaśne urozmaicenie deserów czy sałatek.
BIO Morele Bakalland (100g)
BIO Morele Bakalland to soczyste, całe owoce bez pestek, pochodzące z upraw ekologicznych w Turcji. Owoce nie zawierają żadnych konserwantów – suszone są wyłącznie na słońcu. Certyfikat BIO potwierdza, że produkt spełnia wszystkie wymagania dotyczące żywności ekologicznej w Unii Europejskiej i powstał z poszanowaniem środowiska. Soczyste morele Bakalland BIO to pełna wartości odżywczych przekąska – dostarcza cenne witaminy A, E, C oraz witaminy z grupy B.
BIO Śliwki Bakalland (100g)
BIO Śliwki Bakalland pochodzą z upraw ekologicznych w Mołdawii. To całe owoce, suszone naturalnie – bez konserwantów, z których usunięto pestkę wyłącznie poprzez jedno nakłucie. Pozwala to zachować cenny miąższ, soczystość oraz pełnię wartości odżywczych owoców. Znaczek zielonego „Eko-liścia” na opakowaniu potwierdza, że owoce przeszły restrykcyjne wymogi certyfikacji, pochodzą z gospodarstw ekologicznych i nie zawierają sztucznych dodatków. BIO Śliwki Bakalland to idealne rozwiązanie przekąskowe oraz wartościowe urozmaicenie w codziennym menu.
BIO Daktyle Bakalland (100g)
BIO Daktyle Bakalland to drylowane, słodkie owoce bez substancji dodatkowych. Pochodzą z plantacji ekologicznych, znajdujących się na obszarach o czystym powietrzu, glebie i wodzie. Proces upraw owoców zgodny jest z cyklami natury, nie wykorzystuje się przy tym sztucznych nawozów czy dodatków stymulujących wzrost. Daktyle suszone są naturalnie, co odpowiada rygorystycznym normom dla żywności ekologicznej w UE. BIO daktyle Bakalland to wartościowa, ekologiczna przekąska oraz idealny zamiennik cukru w codziennej diecie.
BIO Migdały Bakalland (100g)
BIO Migdały Bakalland pochodzące z upraw ekologicznych w Hiszpanii to specjalna odmiana o delikatnej skórce, aksamitna w smaku. Orzechy uprawiane są według ściśle określonych zasad, co potwierdza certyfikat żywności BIO. Wszystkie etapy produkcyjne – od ziarenka, poprzez owoc, po finalny produkt na półce odbywają się w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, spełniając restrykcyjne wymogi produktów organicznych. BIO Migdały to pełna wartości odżywczych, w 100% naturalna przekąska.
BIO Chipsy kokosowe Bakalland (40g)
BIO Chipsy kokosowe Bakalland to pełna wartości odżywczych przekąska, bądź aromatyczny dodatek do owsianek, koktajli, deserów czy sałatek. Chrupiące płatki nie zawierają dodatków substancji konserwujących, a proces ich pozyskania przebiega z poszanowaniem środowiska naturalnego. Produkty są systematycznie kontrolowane, co gwarantuje zachowanie wymogów żywności ekologicznej. Organiczne chipsy kokosowe Bakalland to skarbnica witaminy B6 i magnezu.
Od stycznia bakalie, przekąski w postaci batonów zbożowych, batonów proteinowych, produkty śniadaniowe oraz produkty do wypieków marek Bakalland i Delecta można kupić za pośrednictwem pierwszej na polskim rynku Platformy Zakupowej ebakalland.pl.
[1] Zymetria, raport „Trendy na rynku żywności”, wrzesień 2017
[2] Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Nadesłał:
Marta Rutkowska
|