Chałwa w roli głównej – przepisy na świąteczne wypieki


Chałwa w roli głównej – przepisy na świąteczne wypieki
2011-12-22
Zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez misternie ulepionych uszek w towarzystwie aromatycznego barszczu, pieczonych lub smażonych dzwonków karpia czy też kompotu z suszonych owoców.

Każda wykwintna kolacja, zwłaszcza w gronie najbliższych, powinna jednak zostać zwieńczona pysznym deserem. W tym roku firma Odra SA – lider na rynku w produkcji wyjątkowej i lubianej chałwy, proponuje kilka wyjątkowych i sprawdzonych przepisów na świąteczne desery, które każdy jest w stanie samodzielnie przygotować w domu.

 

MROŻONY KREM CHAŁWOWY Z OWOCAMI

 

Składniki:

300 ml śmietany kremówki, 3 żółtka, łyżka cukru trzcinowego, 100g chałwy waniliowej Odra

Dekoracja:

ulubione mrożone owoce – np. maliny, truskawki, jeżyny

Przygotowanie:

Śmietanę ubijamy na sztywno, żółtka dokładnie ucieramy z cukrem i zmieloną chałwą. Ostrożnie łączymy masę żółtkową z bitą śmietaną, przekładamy do miseczek i zamrażamy, na początku od czasu do czasu mieszając. Zamrożony krem wykładamy na talerzyki i obsypujemy garścią ulubionych owoców. Możemy również polać całość ciepłym sosem czekoladowym lub malinowym, obłożyć czekoladowymi ciasteczkami lub udekorować deser cienkimi niteczkami karmelu.

 

CHAŁWOWY BISZKOPT

 

Składniki:

4 jajka, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, kieliszek wódki, litr mleka, 2 opakowania budyniu, kostka masła, opakowanie mlecznej czekolady, opakowanie chałwy tradycyjnej Odra SA

Dekoracja:

orzechy włoskie, migdały

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodać cukier i stopniowo wlewać żółtka. Oba rodzaje mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i, delikatnie mieszając, wsypać do masy jajecznej. Całość przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut. Przestudzony biszkopt skropić wódką i obsypać startą chałwą.

Budyń przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i utrzeć z masłem. Powstały krem wylać na biszkopt z chałwą. W kąpieli wodnej powoli roztopić czekoladę z niewielką ilością wody. Przestudzoną polewę delikatnie wylać na masę budyniową i udekorować orzechami i migdałami.

 

Smacznego!

 

więcej przepisów na: www.odra.com.pl

Nadesłał:

Joanna Janczy

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl