Charakterystyka produktów ekologicznych


Charakterystyka produktów ekologicznych
2013-02-26
Produkty żywnościowe powinny dostarczać organizmowi niezbędne składniki odżywcze i energetyczne przy całkowitym wyeliminowaniu czynników zagrażających zdrowiu. Zdrowotność żywności wyznacza bezpieczeństwo produktu oraz jej wartość odżywcza, kaloryczna i dietetyczna.

Jednak zanieczyszczenie środowiska negatywnie wpływa na jakość żywności, co z kolei ma wpływ na stan zdrowia człowieka. W przypadku żywności naturalnej, ekologicznej jakość i zdrowotność to kluczowe elementy przy produkcji. W trakcie produkcji zdrowej żywności nie ma mowy o stosowaniu środków chemicznej ochrony.

Co cechuje naturalną żywność?

Produkty ekologiczne cechuje wysoka jakość (walory odżywcze i zdrowo- tne) ponieważ:

  • skład produktów jest zbilansowany w najbardziej korzystny dla człowieka sposób,
  • żywność wolna jest od zanieczyszczeń nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin,
  • produkty przetworzone są jedynie w niezbędnym stopniu, bez użycia metod niszczących surowiec,
  • wytwarzanie bez stosowania organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO),
  • żywność nie jest poddawana obróbce z zastosowaniem promieniowania jonizującego,
  • proces produkcji jest kontrolowany przez jednostki certyfikujące.

 

Z korzyścią dla wszystkich

Ochrona oryginalności produktu jest szansą dla polskiego rolnictwa, gdyż popyt na produkty naturalne stale rośnie w naszym kraju. Konsumenci uświadamiają sobie i zaczynają doceniać dodatkowe korzyści wiążące się z zakupem produktu ekologicznego. W końcu trudno przejść obojętnie obok faktu, że zdrowsza żywność wytwarzana dzięki tradycyjnym i naturalnym metodom pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu człowieka, a jej walory smakowe są nieporównywalnie lepsze od żywności wytwarzanej w konwencjonalny sposób.

Nadesłał:

Eko Kraków
http://storeko.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl