Chiński sposób na problemy z tuszą


Chiński sposób na problemy z tuszą
2008-05-08
Wywodzący się ze starej chińskiej medycyny i wciąż praktykowany w Państwie Środka sposób jedzenia gwarantuje zdrowie, a więc także idealną wagę. Jego zasady bez problemu wcielisz w życie tu i teraz.

Medycyna chińska postrzega człowieka jako całość, a nie dzieli na poszczególne narządy. Nadwaga czy otyłość to zaburzenie funkcjonowania całego organizmu. Odpowiedni sposób odżywiania ma za zadanie przywrócić utraconą równowagę, dzięki której ciało będzie w stanie osiągnąć optymalną masę. Uwaga: to nie czasowa dieta, ale styl jedzenia, taki na całe życie!


Nie tylko dla Chińczyków
Dietetykę zgodną z Tradycyjną Medycyną Chińską można praktykować wszędzie, bez potrzeby sięgania po egzotyczne produkty, a jej siła tkwi właśnie w prostocie. Możesz zrezygnować ze żmudnego liczenia kalorii oraz wartości odżywczych produktów i potraw. Dietetyka według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny opiera się na systemie Pięciu Przemian. Mówiąc w skrócie: według tej teorii wszystkie produkty spożywcze mają swoje własności energetyczne, które mogą zmieniać się za sprawą obróbki termicznej, np. inny rodzaj energii ma marchewka surowa, a inny - ugotowana.

Co jeść?
To, co oferuje pora roku i szerokość geograficzna. W polskim klimacie podstawą powinny być gotowane posiłki z produktów neutralnych. Zimą lepiej unikać surówek, surowych owoców, kiełków, pomidorów, ogórków i rzodkiewki. W letnie dni nie ma potrzeby jeść długo gotowanych zup i potraw pieczonych w piekarniku. Trzymając się tej zasady, wprowadzasz do swojego jadłospisu posiłki zharmonizowane ze środowiskiem, o optymalnych własnościach energetycznych. Na dodatek jesz zdrowiej, bo sezonowe produkty zawierają mniej chemii.
Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, menu powinno być urozmaicone. Idealna dieta ma się składać w 50 proc. ze zbóż, w 20 proc. z gotowanych warzyw, 10 proc. z owoców, 10 proc. z roślin strączkowych, 3 proc. z surowych warzyw i owoców, 2 proc. z innych składników, np. orzechów i nasion. Ryby i mięso są dopuszczalne, ale niezbyt często (najlepiej raz w tygodniu).

Kiedy jeść?
W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej opisano zegar biologiczny narządów. Zgodnie z nim maksymalna sprawność przewodu pokarmowego przypada na ranek. Czas największej aktywności żołądka to godziny między 7. a 9. Wtedy też najlepiej zjeść śniadanie, które - zdaniem Chińczyków - jest najważniejszym posiłkiem dnia. Ma ci dać nie tylko uczucie sytości, ale też mnóstwo energii. Na śniadanie najlepsze są dania z ziarna (kaszy jaglanej, kukurydzianej, ryżu pełnoziarnistego, dowolnych płatków), z dodatkiem suszonych lub sezonowych owoców, a także orzechów, otrąb, pestek słonecznika lub dyni, siemienia lnianego.

Nadesłał:

pey

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl