Ciasto na pizzę
Opowiem Wam o najlepszym cieście na pizzę. O zjawiskowej pizzy, która rozpala zmysły i budzi pożądanie.W pewnym momencie pizza stała się częstym gościem w naszym domu. Bynajmniej nie stało się to z powodu lenistwa i korzystania z dobrodziejstwa zamówień online. Pizza pojawiła się nagle i została.
Brak czasu na przygotowanie obiadu, na co narzekaliśmy od dłuższego czasu sprawił, że jedna wolna chwila i przypadkowy link zmieniły nasze podejście wspólnego gotowania. Powiedziałem gotowania? To chyba zbyt wiele, jak na przygotowanie pizzy.
Okazało się bowiem, że przygotowanie pizzy trwa kilka, czasem kilkanaście minut… Jest przy tym zwykle nieco zabawy zwłaszcza, gdy próbujemy nowych pomysłów.
Opowiem Wam o najlepszym cieście na pizzę. O zjawiskowej pizzy, która rozpala zmysły i budzi pożądanie.
W pewnym momencie pizza stała się częstym gościem w naszym domu. Bynajmniej nie stało się to z powodu lenistwa i korzystania z dobrodziejstwa zamówień online. Pizza pojawiła się nagle i została. Brak czasu na przygotowanie obiadu, na co narzekaliśmy od dłuższego czasu sprawił, że jedna wolna chwila i przypadkowy link zmieniły nasze podejście wspólnego gotowania. Powiedziałem gotowania? To chyba zbyt wiele, jak na przygotowanie pizzy.Okazało się bowiem, że przygotowanie pizzy trwa kilka, czasem kilkanaście minut… Jest przy tym zwykle nieco zabawy zwłaszcza, gdy próbujemy nowych pomysłów.
Ten pierwszy raz był najciekawszy, ale każdy kolejny przybierał na rumieńcach Toteż po którymś już z kolei wypieku zauważyliśmy, że cały proces zamykamy w trzech krokach. Ciasto. Pieczenie. Jedzenie.
Ciasto oczywiście, możemy kupić w sklepie obok. Do wyboru do koloru i do smaku. Wszystko jednak opiera się na tym, że zabawa, jaką mamy z przygotowania pizzy wynika z przyjemności zrobienia wszystkiego samodzielnie.
Zatem KIS… Tak, Keep It Simple, a więc zrób to tak prosto, jak to tylko możliwe.
Woda, drożdże, mąka, sól. Trzymając się tej zasady próbowaliśmy jedynie ustalić optymalny stosunek wody do mąki. To zdecydowanie indywidualna sprawa, ale pamiętajmy o wyborze odpowiedniej mąki i oliwy z oliwek. Testowaliśmy niemalże wszystkie dostępne na rynku – zawsze wychodziło super, choć niektóre smaki były rzeczywiście bardzo oryginalne.
Nasz przepis zakłada przygotowanie około 450 gramów ciasta, co pozwoli w efekcie na upieczenie duuużej pizzy. Aby tak się stało należy wziąć:
- × 3/4 szklanki ciepłej wody
- × 1 łyżeczkę drożdży (ważne, aby były świeże, czyli żywe)
- × 2 szklanki mąki (wybór typu mąki ogromny)
- × 1 1/2 łyżeczki soli
Z narzędzi, które mogą nam się przydać rekomendujemy mikser z końcówką do wyrabiania ciasta, duża łycha lub coś, czym ciasto będziemy dręczyć, miska z przykryciem w której przez chwilę ciasto zamieszka.
Skoro już wszystko mamy, możemy rozpocząć naszą przygodę.
Po pierwsze: Rozpuszczamy drożdże w wodzie. W zasadzie wrzucamy całe towarzystwo do miski lub miksera (jeśli posiadamy mikser zintegrowany z pojemnikiem) i czekamy przez około 5 minut pozwalając w tym czasie zadziałać samym drożdżom.
Po drugie: Mieszamy solidnie mąkę i sól, a następnie wsypujemy do miski (lub miksera).
Po trzecie: Włączamy mikser i pozwalamy wszystkiemu pobawić się razem. Zazwyczaj impreza trwa około 5 minut.
Po czwarte: Możemy pomóc mikserowi wyrabiając ciasto ręcznie. W zasadzie i tak będziemy musieli przez chwilę wykonać część tej pracy, aby przekonać się, czy ciasto jest odpowiednio sprężyste. Możemy to sprawdzić kłując ciasto paluchem – jeśli jest sprężyste nasze szturchnięcie nie powinno wywołać w nim negatywnego odczucia. Ciasto powinno wrócić do dawnego kształtu. W przypadku, gdy ciasto się nieco za bardzo klei do miski lub rąk, dodajmy odrobinę mąki.
Po piąte: Zróbmy duży placek i upieczmy go! W ten sposób otrzymamy pizzę na cienkiej chrupiącej skórce.
Po szóste: Pomińmy punkt piąty i odstawmy ciasto na około półtorej godziny, aby urosło. Czas jaki damy ciastu powinien pozwolić mu zwiększyć objętość dwukrotnie. Pamiętajmy odstawiając ciasto o przykryciu go. Sprawdziliśmy, że nie lubi zimna, ani przeciągów.
Po siódme: Jeśli zdecydujemy się przygotować więcej ciasta – na przykład na kilka dni, poporcjujmy je i wstawmy do lodówki. Przed przygotowaniem pizzy należy wyjąć odpowiedni kawałek i pozwolić mu dojść do siebie w temperaturze pokojowej.
Po ósme: Przygotujmy piekarnik do pieczenia. Zaproponowałbym rozgrzanie go do 260-ciu stopni jako, że taka temperatura najlepiej służyła naszym ciastom. Ważne – przy tej temperaturze, ciasto umieszczamy na najniższym poziomie piekarnika.
Po dziewiąte: Kształtujemy ciasto – sposób dowolny. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na blasze lub pergaminie, obsypujemy delikatnie mąką i układamy składniki.
Po dziesiąte: umieszczamy pizzę w piekarniku i dajemy 5 do 10-ciu minut czasu. Warto obserwować wydarzenia za szybą, szczególnie wówczas, gdy zbieramy dopiero doświadczenia z pizzą.
Po jedenaste: Wyciągamy z piekarnika i starając się nie poparzyć zanurzamy usta w tym gastronomicznym dziele naszych rąk.
Jeśli macie swoje ulubione przepisy, podzielcie się nimi.
Nadesłał:
slawek
|