Ciastoterapia – relaks z wałkiem w ręku


Ciastoterapia – relaks z wałkiem w ręku
2012-06-27
Pachnące domowe ciasto wyjęte prosto z piekarnika to nie tylko uczta dla zmysłów i podniebienia. Samodzielne pieczenie ciast w domu niesie z sobą o wiele więcej korzyści. Zaczynają je dostrzegać także psychologowie.

Pozwala rozładować napięcie, poprawia koncentrację i doskonali zdolności manualne. Wspomaga rozwój dzieci, stanowiąc dla nich zarazem okazję do zabawy.

Ciastoterapia zdobywa coraz większą popularność na Zachodzie. Także w Polsce powstają już pierwsze tego typu warsztaty i zajęcia skierowane głównie dla dzieci i rodziców. Nie potrzeba jednak do tego specjalnych umiejętności czy przyrządów. Wystarczy książka kucharska, odrobina chęci -  i ciastoterapię każdy może zrobić we własnym domu.

Dla dzieci wspaniałym doświadczeniem jest współuczestniczenie w kulinarnych przygotowaniach, atmosfera oczekiwania, a następnie próbowanie gorącego jeszcze smakołyku. Małe panie domu chętnie włączają się w pomoc – mieszają galaretkę, wykrawają ciasteczka, a nawet wałkują ciasto. Wspólne pieczenie to doskonała okazja, by nauczyć dziecko prostych czynności w kuchni, umacniać więzi i budować nowe relacje. Wyrabianie i formowanie ciasta pozwala doskonalić zdolności manualne, ćwiczy nadgarstki i dłonie, niweluje napięcia mięśniowe. Pieczenie to także nauka organizacji i planowania poszczególnych czynności.

Dużą przyjemność daje też dekorowanie wypieków. Od naszej fantazji i wyobraźni zależy, czy ciasto polane będzie czekoladą, posypane cukrem pudrem czy przystrojone kolorowym lukrem i oprószone kokosem. Co więcej, pozostałą po dekoracji polewę, bitą śmietanę czy krem można bezkarnie spałaszować.

Dbaj o bezpieczeństwo małych kucharzy

Włączając dzieci do przygotowywania kulinarnych smakołyków, trzeba pamiętać, by zatroszczyć się o ich bezpieczeństwo. Pomogą w tym specjalne zabezpieczenia spotykane w sprzęcie AGD. – Maluchy zwykle nie mogą się doczekać, kiedy wreszcie ciasto będzie już upieczone. Wystarczy chwila nieuwagi i ciekawskie małe rączki mogą zawędrować do włączonego piekarnika. Aby zapobiec oparzeniom w nowoczesnych piekarnikach stosowany jest system zimnych drzwi. Wykorzystanie właściwości izolacyjnych szyb termo refleksyjnych czyni drzwi piekarnika zawsze chłodnymi, nawet gdy temperatura we wnętrzu osiąga wartość maksymalną. Dzięki temu dotknięcie szyby włączonego urządzenia nie powoduje oparzenia – tłumaczy Alina Chemperek-Gumiela, przedstawicielka firmy Candy Hoover Polska, producenta sprzętu AGD.

Na koniec warto dodać, że domowe pieczenie daje także satysfakcję z samodzielnego przygotowania smakołyków. Własnoręczne wypieki mają swój tradycyjny smak, a w trakcie ich przygotowywania kuszący zapach unosi się w całym domu. Dodatkowo, zyskujemy pewność świeżości użytych składników. Jest ono nie tylko smaczne, ale i zdrowe, bez konserwantów, które sztucznie przedłużają termin przydatności do spożycia.

Nadesłał:

PlanetPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl