Ciecierzyca – jak ją przygotować i z czym łączyć?


Ciecierzyca – jak ją przygotować i z czym łączyć?
2018-06-12
Ciecierzyca, czyli roślina strączkowa, która jest bardzo popularna w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego. Od niedawna podbija także serca Polaków. Jeśli jeszcze nie znasz cieciorki lub nie wiesz z czym najlepiej smakuje, koniecznie przeczytaj porady ekspertów marki Jasmeen.

Ciecierzyca, znana także jako groch włoski, jest świetnym zamiennikiem mięsa. Sprawdzi się także jako dodatek do sałatek lub, po zmieleniu, jako pasta na kanapki. Daje także wiele możliwości poprawienia zdrowia, ponieważ jest pełna właściwości, które korzystnie wpływają na organizm. Ciecierzyca to bogate źródło białka, błonnika i witamin z grupy B. Ponadto, dodając ją do swojego codziennego jadłospisu, uzupełnisz niedobory witaminy K1, potasu, magnezu, fosforu i żelaza.

Jak gotować ciecierzycę?

Przygotowanie ciecierzycy jest procesem czasochłonnym, ponieważ najpierw trzeba ją namoczyć i (najlepiej) zostawić na noc, aby zwiększyła swoją objętość. Następnie należy wymienić wodę i gotować cieciorkę około  godziny bez przykrycia. Warto pamiętać o zdejmowaniu „piany”, ponieważ dzięki temu możemy uzyskać lepszy smak. Na szczęście w sklepach są dostępne puszki (np. cieciorka gotowana marki Jasmeen) lub słoiki z już ugotowaną cieciorką, z której wystarczy tylko odlać zalewę.

Jakie połączenia ciecierzycy warto wypróbować?

Cieciorka sama w sobie ma bardzo łagodny smak, dlatego dodając odpowiednie składniki można nadać jej intensywności. Połączenie cieciorki z innymi warzywami (np. pomidorami, papryką, kalafiorem, szpinakiem dynią czy bakłażanem) z pewnością zachwyci podniebienia wegetarian. Zaś wśród mięsożerców sprawdzi się jako dodatek do wołowiny lub drobiu.

 

Zupa z cieciorki ze szpinakiem

 

Składniki:

·         1 puszka gotowanej ciecierzycy (np. marki Jasmeen)

·         2 łodygi selera naciowego

·         1,7 l bulionu warzywnego

·         1 puszka pomidorów w kawałkach

·         3 ziemniaki

·         1 cebula

·         200 g świeżego szpinaku

·         4 ząbki czosnku

·         imbir

·         1 łyżeczka kminu rzymskiego

·         1 łyżeczka kolendry

·         sól i pieprz

·         2 łyżeczki oliwy

·         gęsty jogurt

 

Przepis:

W dużym garnku smażymy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, imbir, seler, kmin oraz kolendrę. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy jedną puszkę cieciorki, pomidory i wlewamy bulion warzywny. W tym samym czasie w garnku gotujemy ziemniaki drobno pokroje w kostkę. Część zupy miksujemy i wlewamy do tej niezmiksowanej. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku oraz dodajemy ugotowane ziemniaki i szpinak, gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Podajemy z  odrobiną jogurtu naturalnego.

 

Kurczak w pomidorach z ciecierzycą

 

Składniki

·         1 puszka gotowanej ciecierzycy (np. marki Jasmeen)

·         1 pierś z kurczaka

·         1 puszka pomidorów krojonych

·         1 cebula biała

·         1 ząbek czosnku

·         2 łyżeczki bazylii

·         1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

·         szczypta pieprzu cayenne

·         1 łyżeczka cukru brzozowego

·         sól i pieprz

·         oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone i doprawione solą oraz pieprzem kawałki kurczaka, które chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy do cebuli i kurczaka krojone pomidory z puszki i przyprawy. Całość dusimy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie odcedzamy cieciorkę, zostawiając zalewę. Dorzucamy cieciorkę do sosu z mięsem, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli sos okaże się za gęsty można go rozcieńczyć pozostawioną zalewą. Przed podaniem danie można posypać świeżymi ziołami.

 

Smacznego !

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl