Cirque de cuisine Ulubiony festiwal kulinarny mieszkańców Dubaju
Sukces zeszłorocznej edycji Cirque de cuisine zachęcił organizatora – hotel Atlantis, The Palm – do przygotowania kolejnej odsłony tego spektakularnego festiwalu smaków, który rusza już 19 kwietnia.
W tegorocznym wydarzeniu weźmie udział sześć restauracji hotelowych, uznawanych za jedne
z najlepszych w mieście. Są to Nobu, Ossiano, YUAN, Bread Street Kitchen, Seafire Steakhouse oraz Ronda Locatelli. Uznani szefowie kuchni będą żonglować wyszukanymi propozycjami, oferując eleganckie bufety oraz pokazy gotowania tzw. live cooking.
Nobu Matsuhisa, w swojej wielokrotnie nagradzanej restauracji Nobu zaserwuje podczas festiwalu doskonałe sushi, sałatę z czarnym dorszem, szaszłyki z serc wołowych, ceviche i mochi – tradycyjne kluseczki robione z kleistego ryżu. W restauracji YUAN na gości czekać będzie chrupiąca grillowania wieprzowina i pekińskie bułeczki gotowane na parze. Autorska kuchnia Gordona Ramsaya - Bread Street Kitchen&Bar - serwować będzie wiele brytyjskich specjałów, w tym polędwicę Wellington, a także uzależniające przystawki z niebieskim serem pleśniowym.
Z kolei w najlepszym stekowni w Dubaju Seafire Steakhouse and Bar będzie można skosztować pieczeni wołowej, ostryg oraz doskonałego Martini. Miłośnicy kuchni włoskiej nie będą zawiedzeni, decydując się na menu przygotowane przez restaurację sygnowaną nazwiskiem utytułowanego szefa Giorgio Locatellego, właściciela gwiazdki Michelin. Ronda Locatelli zaserwuje tradycyjne przysmaki tj.: truflowe risotto, domowe ravioli oraz makaron caserecce
z sosem z kaczki. Na deser zaprosi Gregoire Berger i jego kreatywny zespół cukierniczy
z Ossiano.
A wszystko to przy dźwiękach muzyki na żywo grającej najlepsze jazzowe standardy.
Nadesłał:
Irena Stankiewicz
|