Co jeść a czego unikać?


2015-06-16
Temat żywienia jest w ostatnich latach bardzo modnych, zewsząd wszelacy dietetycy czy firmy farmaceutyczne bombardują nas informują o coraz to nowych specyfikach, które wprowadzają na rynek i reklamują jako zdrowe, pożyteczne, czasem zresztą w bardzo przekonujący sposób.

Pozwólcie jednak, że stworzę własną listę niesponsorowaną przez nikogo produktów, które wypadałoby chociaż co jakiś czas umieść w swoim jadłospisie, a które ograniczyć do minimum.


Produkty zawierające Białko:

ryby (najlepiej mórz północy), jajka, drób (szczególnie piersi kurze i indycze), wołowina, cielęcina oraz dziczyzna

Węglowodany:

Warzywa, owoce, płatki, otręby, ryz brązowy, kasze, glukoza, miód, ryz preparowany, Carbo, chleb razowy

Tłuszcze:

Tran, oliwę z oliwek, olej lniany, żółtka jaj, avocado, ryby.

Owoce i warzywa

To prawdziwy klucz do zdrowia. Jedzmy dużo marchwi, jabłek, moreli, śliwek, gruszek wszelakich cytrusów, które są aż przepełnione różnymi rodzajami witamin oraz minerałów i aż proszą się byśmy je jedli. Nie odmawiajmy im tego. 

Polecam

margaryny, serki słodzone, konserwy mięsne, tanich wędlin i kiełbas, jogurtów słodzonych oraz jedzenia z fast foodów

Mam nadzieję, że ograniczyć: przeanalizowaliście całą moją listę i niebawem ją ocenicie. Czekam na Wasze propozycje produktów, które należy jak najczęściej spożywać oraz oczywiście tych, których wolelibyśmy unikać. Listę dzięki temu będziemy uzupełniać i poprawiać by była jak najbardziej przejrzysta i obejmowała jak najwięcej pozycji. Jeśli chcecie czytać także na inne tematy, zapraszam Was do czytania innych treści. Zobacz więcej

Nadesłał:

paatteer

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl