Co jeść na śniadanie?


2015-05-04
Jesteś gotowy na poznanie kilku najskuteczniejszych, a zarazem bardzo prostych wskazówek na pożywne i zdrowe śniadanie? Jeśli tak, zapraszamy do lektury!

Warzywa

Pierwsza wskazówka to jedzenie rano dużej ilości warzyw. W miarę możliwości powinniśmy pamiętać o tym, aby dostarczać naszemu organizmowi dużą ilość witamin, a warzywa są najlepszym sposobem za zdrową i smukłą sylwetkę. Jeśli decydujesz się na kanapkę, zdecydowanie powinieneś dodać do niej ogórka czy też pomidora z rzodkiewką i zieloną cebulką.

Owoce

Druga wskazówka dotyczy jedzenia owoców. Ponieważ owoce zawierają w sobie dużą ilość fruktozy, nie powinno się zjadać ich pod koniec dnia. Alternatywą dla późnych przekąsek są oczywiście śniadania, przy których nie ma żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o tego rodzaju produkty. Jeśli lubisz zdrowe i słodkie – postaw na pyszny sok do śniadania, ewentualnie na owoc jako przekąskę do południa.

Węglowodany

Trzecia wskazówka związana jest z rozróżnieniem węglowodanów. W naturze występują cukry proste i cukry złożone. Oczywiście dla naszego organizmu najzdrowsze są te złożone, ponieważ doprowadzają do stopniowego uwalniania energii (nawet do 3-4 godzin). Jedząc śniadanie na bazie węglowodanów złożonych zagwarantujemy sobie maksymalną energię na cały poranek.

Duże śniadanie

Ostatnia wskazówka dotyczy ilości pierwszego posiłku. Dużo osób uważa, że śniadania powinny być lekkie, ale nie jest to do końca prawda. Pierwszy posiłek może być bardzo duży, nie powinien być jednak zbyt tłusty. Jeśli lubicie dużo jeść, rano jest to jak najbardziej przyzwolone, a nawet zalecane.

Jeśli powyższe porady okazały się ciekawe, a nie wiesz, co może być Twoim pierwszym posiłkiem każdego dnia, zapraszamy do artykułu, w którym poznasz pomysły na zdrowe i pożywne śniadania.

Nadesłał:

Kasiajak

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl