Co jeść w gorące dni?


2015-06-05
Upalne dni sprawiają, że z niechęcią patrzymy na tłuste i gorące obiady. Jednak coś trzeba jeść, aby wzmocnić osłabiony wysokimi temperaturami organizm. Jak więc odżywiać się latem?

 


Podstawa: warzywa i owoce

Zimą chętnie zajadamy wszelkiego rodzaju mięsa, a warzywa czy owoce są tylko dodatkiem do treściwego posiłku. W lecie warto natomiast uczynić warzywa głównym składnikiem diety. Dostarczają do organizmu witamin i soli mineralnych, a jednocześnie są lekkie i smaczne. No i do tego można je przyrządzać na różne sposoby: gotować, smażyć, piec, grillować - tak samo, jak mięsa.

Zmiana diety

Kuchnia polska nastawiona jest bardziej na mroźne zimy, niż na upalne lato. Tłuste i słodkie potrawy, które są jej podstawą, doskonale ogrzewają nasz organizm. Latem jest to niepotrzebne i przyczynia się jedynie do dyskomfortu. W gorących miesiącach warto więc przejść na dietę śródziemnomorską, której podstawą, oprócz owoców i warzyw, są ryby, pełnoziarniste pieczywo oraz mięso drobiowe. Taka lekka dieta sprawi, że upały nie będą nam straszne.

Duża ilość płynów

Podczas gorących dni lepiej wystrzegać się napojów zawierających kofeinę oraz alkoholu. Warto za to pić niegazowaną wodę. Aby urozmaicić jej smak, możemy dodawać do niej cytrynę i listki mięty. Zdrowe napoje na upał to także domowe kompoty i świeżo wyciskane soki.

Czytelnicy, czy macie swoje ulubione letnie potrawy?

 

Autor: Blog parentingowy 


Nadesłał:

Kasiamer

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl