Coś słodkiego, czyli krem sezamowy – 5 sposobów na jego wykorzystanie
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Niestety większość z nas sięga wtedy po najpopularniejsze słodkie przekąski, które w swoim składzie mają przede wszystkim cukier, przez co ich nadmiar może powodować różne powikłania zdrowotne.
Najwyższa pora zmienić przyzwyczajenia i spróbować naturalnego, ale słodkiego przysmaku, czyli kremu sezamowego!
Pasta tahini przygotowywana jest z uprażonych nasion sezamu, które są skarbnicą wapnia, a także bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz fitosteroli, czyli substancji, które dbają o prawidłową pracę serca. W polskiej kuchni orientalny krem sezamowy nie jest jeszcze bardzo popularny, dlatego warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów na jego wykorzystanie.
Naleśniki z tahiną
· 2 jajka
· 1 szklanka mleka
· 1 szklanka wody gazowanej
· 0,5 szklanki oleju
· ¾ szklanki mąki
· 3 łyżeczki cukru
· Szczypta soli
· Tahina marki Jasmeen
· 20 dag zmielonych orzechów włoskich
Przygotuj ciasto naleśnikowe - zmiksuj jajka, mleko, mąkę, wodę gazowaną, olej, cukier i sól na jednolitą masę. Następnie usmaż cienkie naleśniki. Przed podaniem posmaruj tahiną, posyp orzechami i złóż w trójkąty
Tahina jako dip
· Wafle ryżowe
· Ulubione owoce
· Tahina marki Jasmeen
· Miód
W miseczce wymieszaj krem sezamowy z odrobiną miodu. Połamane wafle ryżowe lub umyte i pokrojone owoce „zamaczaj” w przygotowanym dipie.
Sezamowe muffiny
· 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
· 150 gram masła
· 1/3 szklanki cukru
· 3 jajka
· 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
· 6 łyżek pasty Tahina marki Jasmeen
· Sypki sezam do ozdoby
Masło i cukier utrzyj mikserem na gładką masę, w trakcie miksowania dodawaj pojedynczo jajka. Następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszaj do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Wkładaj po jednej łyżce do foremek na muffiny, następnie połóż łyżeczkę pasty sezamowej i przykryj kolejną łyżką ciasta. Na koniec posyp ziarnami sezamu. Piecz około 25 min w temperaturze 160 stopni.
Tarta z owocami
· 3 banany
· 250 gram herbatników
· 50 gram miękkiego masła
· 1 opakowanie pasty Tahina marki Jasmeen
Rozdrobnij herbatniki i połącz z masłem. Przygotowane ciasto przełóż do formy na tartę ( ok. 24 Ø), dokładnie dociskając. Schowaj do lodówki na 4 godziny. Następnie posmaruj pastą sezamową i ułóż pokrojone w plasterki banany.
Tahina w roli głównej
· 200 gram Tahiny marki Jasmeen
· 4 łyżki miodu
· Ziarna słonecznika do ozdoby
Ucieraj tahinę z miodem do całkowitego połączenia. Jeśli otrzymana chałwa będzie za mało słodka dodaj trochę miodu. Następnie przełóż do pojemnika, posyp ziarnami słonecznika i schowaj do lodówki. Po kilku godzinach chałwa będzie gotowa.
Smacznego !
Nadesłał:
38PR
|