Cudze chwalicie, swego nie znacie – Wiejska Spiżarnia od Konpacka
Powiedzenie to w pełni obrazuje tendencje kulturowe charakterystyczne dla współczesnego społeczeństwa XXI wieku. Zachwycamy się odległymi miejscami, pasjonujemy dalekimi cywilizacjami i niestety przedkładamy fascynację egzotycznymi krajami nad świadomość własnej oryginalności…
Często jednak kult wszystkiego, co obce, zamiast poparty rzetelną wiedzą, jest zwykłym i ostentacyjnym zachwytem nie-polskością. Wyjeżdżamy nad Morze Czarne, do Egiptu czy Hiszpanii, zapominając o urokach polskich rejonów nieskażonych masową turystyką, jak Mazury, czy Bieszczady. Zapożyczamy święta z innych kultur, uważając je za bardziej atrakcyjne. Wianki czy Katarzynki przegrały z komercyjnymi Walentynkami i hucznym Halloween; osiedlowe sklepiki wypierane są przez zagraniczne sieci supermarketów…
Co więcej, odejście od polskości przejawia się także w naszej kuchni! Jeśli możemy gdzieś zobaczyć staropolskie potrawy, to tylko na świątecznych stołach, jeśli możemy gdzieś skosztować tradycyjnych smaków, to przeważnie w kuchni naszych babć. Społeczeństwo, które jest ,,nowoczesne”, zajada się kuchnią włoską, chińską lub meksykańską. Cioci, która przyjedzie z Ameryki, podajemy ogniste burrito, słodko – kwaśną kaczkę po tajsku i egzotyczny deser z marakui, ananasów i limonek, na obiady rodzinne serwujemy pizzę, a jeśli chcemy lekko rozpieścić dzieciaki – zabieramy je na frytki.
A kuchnia polska oferuje nam przecież mnóstwo możliwości, a w dodatku odpowiednio przyrządzone potrawy są zdrowe! Jedno z czołowych miejsc zajmują kasze. Nie każdy wie, że kasza gryczana pojawiła się na terenie Polski prawdopodobnie już w XII wieku i stosowana była zarówno jako pokarm, jak i środek leczniczy. Już nasi przodkowie wiedzieli, że jest bardzo zdrowa. Poza witaminami z grupy B, kasza gryczana zawiera białko oraz składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez oraz kwas foliowy. Kasza jęczmienna natomiast zawiera niacynę, która poprawia wygląd naszej skóry. Z kolei dzięki zawartości błonnika kasza jęczmienna zapobiega wzdęciom i bólom brzucha oraz obniża poziom tzw. złego cholesterolu, trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować. Przed wrzuceniem do garnka, kaszę jęczmienną i gryczaną należy dokładnie wypłukać, następnie gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Chcąc podkreślić smak kaszy, posypmy ją solą już na talerzu. Dzięki temu wykorzystamy o wiele mniej białej przyprawy, zachowując wyrazisty i zdecydowany aromat.
Najwygodniejsze w przygotowaniu są oczywiście kasze w woreczkach, a prawdziwym ukłonem w stronę polskości jest limitowana seria ,,Wiejska Spiżarnia” Konpack, będąca propozycją powrotu do kulinarnych korzeni. W linii tej znajdziemy klasyczne polskie produkty, będące podstawą większości naszych narodowych dań.
Fascynacja obcymi kulturami nie jest oczywiście niczym złym. Poznając inne narodowości poszerzamy swoje horyzonty, a porównując własne tradycje lub obrzędy nawet z pozoru najbardziej oddalonymi cywilizacjami, bardzo często znaleźć można zaskakujące podobieństwa. Pamiętajmy jednak, aby oczarowanie egzotyką nie stało się bezmyślnym naśladownictwem, a szerzenie polskości – zapomnianą praktyką.
Może więc… zaczniemy od kuchni?
Dzisiaj Wiejska Spiżarnia poleca:
Kasza gryczana z borowikami
- 2 torebki kaszy gryczanej z warzywami
- 300 g świeżych borowików
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- natka pietruszki
- 1,5 szklanki wywaru warzywnego
- sól, pieprz
Kaszę z warzywami ugotować według sposobu przygotowania podanego na opakowaniu. Oczyścić borowiki, obgotować, ostudzone pokroić na części i obsmażyć na maśle. Z pozostałego tłuszczu zrobić jasną zasmażkę, zalać wywarem warzywnym, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Podawać posypane pokrojoną natką pietruszki.
Nadesłał:
Joanna Janczy
|