Cukier puder od Gellwe – słodkie ukoronowanie domowych ciast i deserów
Mimo, iż tegorocznej wiośnie trochę brakuje do ciepłego i słonecznego ideału, sezon na owoce rozpoczął się i trwa w najlepsze.
Z koszy i łubianek już kuszą soczyste truskawki, jędrne czereśnie, aromatyczne maliny, orzeźwiające porzeczki i słodkie morele. To może oznaczać tylko jedno: nadeszła pora na najlepsze owocowe wypieki!
Nie od dziś wiadomo, że owoce najlepiej smakują na surowo. W takiej postaci mają również najwięcej wartości: witamin i cennych dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia składników mineralnych. Dlatego tak chętnie korzystamy z owocowego sezonu delektując się świeżymi owocami podawanymi z dodatkiem bitej śmietany, zatopionymi w kolorowych owocowych galaretkach lub posypanych cukrem pudrem. Gdy jednak mamy ochotę na odrobinę szaleństwa, chętnie sięgamy po sezonowe owoce jako najlepszy i najsmaczniejszy dodatek do pysznych domowych ciast takich, jak kruche tarty, lekkie biszkopty czy puszyste drożdżowe placki. Wszystkie smakują doskonale ze słodkim zwieńczeniem w postaci zwiewnej białej chmurki cukru pudru od Gellwe.
Cukier puder, niezastąpiony dodatek w każdej kuchni używany do przygotowywania domowych wypieków i deserów pojawił się w portfolio marki Gellwe wiosną br. 400-gramowe opakowania z wygodnym zamknięciem za pomocą struny gwarantują długie przechowywanie produktu po jego otwarciu bez utraty walorów smakowych i zmiany konsystencji.
Cukier puder marki Gellwe dostępny jest w rekomendowanej cenie 3,20 PLN.
*****
Tarta z truskawkami, kremem mascarpone i malinowym syropem sherry
Przygotować kruche ciasto z 200 g mąki, 3 łyżek cukru pudru Gellwe, 100 g masła, 1 jajka i aromatu waniliowego Gellwe. Uformować kulę i włożyć na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować i przenieść do formy na tartę wykładając dno i boki. Dno podziurkować widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć np. ziarnami dużej fasoli, piec 15 minut w temperaturze 180oC, zdjąć papier, piec do zrumienienia jeszcze ok. 10 minut, ostudzić.
Z ½ kg schłodzonego sera mascarpone, ½ szklanki bardzo zimnej śmietanki 30%, 5 łyżek cukru pudru Gellwe i aromatu waniliowego Gellwe przygotować krem mieszając ser z cukrem i aromatem oraz ubitą na sztywną śmietanką. Wyłożyć na schłodzone ciasto.
½ kg truskawek opłukać, oderwać szypułki i przekroić na połówki. 5 łyżek konfitury malinowej podgrzać, wymieszać z 5 łyżkami słodkiego sherry, ostudzić i połączyć z truskawkami. Nałożyć na krem przed samym podaniem, posypać cukrem pudrem Gellwe. W wersji dla dzieci sherry zastąpić 3-4 łyżkami soku z cytryny.
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
W misie miksera utrzeć 200 g masła na puszystą masę, stopniowo dodając 160 g cukru pudru Gellwe, 4 duże jajka i szczyptę soli. Dodać 200 g mąki pszennej, 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego Gellwe i łyżeczkę proszku do pieczenia Gellwe, wymieszać aż do połączenia składników i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 20x30 cm.
Na ciasto wsypać 60 dag dowolnych owoców (truskawki, porzeczki, agrest, maliny, czereśnie, wiśnie, jagody), posypać kruszonką przygotowaną ze 150 g mąki, 100 g schłodzonego masła i 50 g cukru pudru Gellwe, piec w temperaturze 175oC ok. 45 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem Gellwe.
Nocny placek drożdżowy z owocami
Z 4 czubatych szklanek mąki tortowej, szklanki cukru pudru Gellwe, 10 dag świeżych rozkruszonych drożdży, 4 dużych jajek, ¾ szklanki zimnego mleka, szklanki oleju słonecznikowego i szczypty soli zagnieść ciasto, przełożyć do dużej miski, przykryć i zostawić na noc w temperaturze pokojowej.
Rano delikatnie pomieszać ciasto drewnianą łyżką, przełożyć na posmarowaną tłuszczem blachę i na wyrównaną powierzchnię wsypać dowolną ilość dowolnych owoców (truskawki, porzeczki, agrest, maliny, czereśnie, wiśnie, jagody). Piec ok. godziny w temperaturze 160oC, po ostudzeniu obficie posypać cukrem pudrem Gellwe.
Nadesłał:
Ad rem Public Relations
|