Cykoria – niedoceniane warzywo o świetnych właściwościach
Sezon na cykorię rozpoczyna się w Polsce w listopadzie i trwa aż do kwietnia. Mimo ogólnej dostępności, nie cieszy się dużą popularności i jest rzadko wykorzystywana w kuchni. Czas to zmienić, ponieważ jest niezwykle bogatym źródłem witamin i minerałów.
Cenne wartości
Liczne witaminy i minerały zawarte w cykorii powinny przekonać nas do częstszego wykorzystywania jej w kuchni. Zaletą tego warzywa jest też niska kaloryczność, dzięki czemu może być bez obaw spożywane przez osoby odchudzające się lub pragnące utrzymać odpowiednią wagę.
Cykoria jest świetnym źródłem witaminy C, E, K i A oraz witamin z grupy B. Bogata jest również w potas, żelazo, miedź, cynk, magnez czy wapń. Ponadto, zawiera błonnik, kwas foliowy i beta-karoten.
Cykoria a układ trawienny
Warzywo to bardzo dobrze wpływ na układ trawienny. Wszystko dzięki zawartości inuliny, która nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym, przez co stymuluje rozwój dobrych bakterii w jelicie. Ponadto, inulina i laktukopikryna decydują o gorzkim smaku warzywa oraz pobudzają apetyt. Związki te wpływają też dobrze na wątrobę, ponieważ pobudzają wydzielanie żółci. Świetnym, lekkostrawnym daniem, idealnym dla osób z problemami trawiennymi jest zupa z cykorii.
Zastosowanie w kuchni
Cykoria to warzywo uprawiane bez dostępu do światła – temu też zawdzięcza smak i kolor. Warto zatem pamiętać, że należy szukać jak najbielszych główek. Zzieleniałe listki świadczą o tym, że przebywała ona za długo na świetle, przez co będzie miała gorzki smak.
Najpopularniejszą odmianą jest cykoria sałatowa, która bardzo dobrze smakuje na surowo, jako dodatek lub składnik surówek i sałatek. Świetny smak ma też w postaci zapiekanej bądź duszonej. Cykoria polecana jest smakoszom mięs, które jak wiadomo zakwaszają organizm. Liście cykorii zawierają substancje, które działają alkalizująco – pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Może być również alternatywą dla tradycyjnej kawy. Napar z cykorii jest jej zdrowym, bezkofeinowym zamiennikiem.
Dla urody
Poza licznymi zastosowaniami w kuchni, cykoria jest też naturalnym kosmetykiem. Tonik z jej liści ma działanie łagodzące i jest pomocny w różnego rodzaju stanach zapalnych. Zaleca się go również osobom, które zmagają się z trądzikiem i łuszczycą. Inną zaletą cykorii jest pozytywny wpływ na kondycję paznokci, włosów oraz skóry, dzięki zawartości beta-karotenu i witaminy E. Ponadto, zwalcza wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia.
Nadesłał:
KnowledgeHub Fund
|