Czarna owca francuskiego winiarstwa


Czarna owca francuskiego winiarstwa
2020-09-30
Francja to niekwestionowany lider branży winiarskiej. Położenie geograficzne kraju, odpowiedni klimat i gleby umożliwiają produkcję win o zróżnicowanym smaku, aromacie i kolorze.

Jedni znawcy trunków określają francuskie wina jako najlepsze, o doskonałym smaku, inni zaś uważają je za nudne i zbyt ciężkie. Kompromisem dla tych opinii jest Le Grand Noir, które łączy tradycję ze świeżością Nowego Świata. Sprawdź, jak wino z czarną owcą na etykiecie podbiło podniebienia smakoszy!

Zanim skończy się lato, we Francji zaczyna się winobranie. W zależności od regionu, pogody i stopnia dojrzałości owoców, może ono potrwać nawet do października. Rozpoczyna się w regionie południowym, w okolicach Prowansji, Langwedocji i Bordeaux, następnie w dolinie Loary, w Burgundii, Alzacji, a na koniec na północy – w Szampanii. Kilka dni za wcześnie lub za późno w zbieraniu winogron może decydować o ostatecznym smaku wina, dlatego w tej pracy nie ma przypadków.

Tajemnica francuskiego winiarstwa

Nie od dzisiaj wiemy, jak wielki prestiż i sławę mają francuskie wina. Francja jest światowym liderem pod względem wielkości produkcji i na drugim miejscu pod względem powierzchni upraw winorośli. Jedną z największych tajemnic popularności francuskiego trunku jest zróżnicowanie terenu i doskonałe warunki pogodowo-glebowe do uprawy szczepów winogron. Dzięki temu powstają wina o różnym natężeniu smaku, aromatu i koloru. Pozwala to każdemu znaleźć dla siebie idealne wino. Na sukces win z Francji składa się także niewątpliwe przywiązanie do tradycji i przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury oraz procedury produkcji.

Wina z Nowego Świata

Wraz z rozwojem kolonializmu i odkrywania potencjału pozaeuropejskich krajów, odkrywcy z Europy zaczęli zakładać winnice na takich terenach jak Australia, Nowa Zelandia, RPA, Chile czy Argentyna. Idealny klimat, rozwinięta technologia oraz otwartość na nowe smaki sprawiły, że wina spotkały się z ogromnym zainteresowaniem. Filozofią win Nowego Świata jest oddanie specyfiki konkretnego szczepu, z które powstał trunek. Jednocześnie wina wyróżniają się posmakiem owoców, gładkimi taninami i wyższą zawartością alkoholu. Tym śladem podążyli twórcy wina Le Grand Noir, które jest świeże, wyraziste i aromatyczne. Przy komponowaniu poszczególnych win, autorzy dali ponieść się wodzom fantazji, inspiracji Nowym Światem i innowacyjności, co doprowadziło do stworzenia nietuzinkowych trunków. Dla przykładu, do klasycznego szczepu Chardonnay dodano 15% szczepu Viognier, dzięki czemu wyróżnia się on wyjątkową świeżością i szybko podbił podniebienia smakoszy.

Czarne owce

Twórcy Le Grand Noir, Robert Joseph i Hugh Ryman, to cenieni na całym świecie specjaliści w branży winiarskiej. Na bazie francuskiej tradycji stworzyli coś zupełnie nowego. W poszukiwaniu nieprzetartych szlaków, przełamywania utartych schematów i znanych rozwiązań chcieli stworzyć wino, które połączy klasyczne aromaty Francji z dostępnością Nowego Świata. W ten buntowniczy  sposób po swojemu zmieniają świat. Nie bez powodu to właśnie czarna owca dumnie prezentuje się na etykiecie win Le Grand Noir jako znak poszukiwania własnej życiowej drogi i indywidualizmu. W Polsce dostępnych jest już ponad 10 jego rodzajów – różnorodnych, zaskakujących oraz bardzo kuszących.

Wino Le Grand Noir

Wino Le Grand Noir jest idealnym ucieleśnieniem idei, że bycie „czarną owcą”, czyli podążanie własną drogą, wbrew utartym schematom, jest inspirujące, a owoce takiego podejścia mogą okazać się zaskakująco dobre. Tak, jak w przypadku wina Le Grand Noir, stworzonego przez Roberta Josepha oraz mistrza winiarskiego Hugh Rymana, którzy postanowili pójść wbrew utartym schematom i stworzyć wino o buntowniczej duszy, przełamujące klasyczny smak wielowiekowych tradycji winiarskich Francji świeżym i zaskakującym podejściem znanym z win z Nowego Świata.

Nadesłał:

paulina.zajac

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl