Czarne jagody – naturalny antybiotyk
Czarne jagody są jednym z najsilniejszych naturalnych leków o bardzo szerokim spektrum działania. Usuwają toksyny z organizmu, wzmacniają wzrok, obniżają cholesterol, pomagają na zaparcia. Dlatego w sezonie starajmy się jeść ich jak najwięcej!
Dlaczego warto jeść jagody?
Owoce te bogate są w witaminy i zawierają naturalne związki mineralne, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki wysokiej zawartości składników bioaktywnych - w tym błonnika, działają jak naturalny antybiotyk. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii, usuwają z organizmu toksyny. Dlatego świeże jagody są świetnym lekarstwem na zaparcia. Ponadto owoce te są źródłem cennych przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie niebezpiecznych dla naszego zdrowia wolnych rodników, będących produktem ubocznym przemiany materii. Obniżają poziom „złego" cholesterolu i wzmacniają naczynia włosowate oka. W związku z czym szczególnie polecane są osobom spędzającym dużo czasu przed komputerem.
Nie traćmy czasu, ruszajmy do lasu
Czarne jagody, zwane również czernicami, występują najczęściej w lasach iglastych, w miejscach dobrze nasłonecznionych i na terenach podmokłych. Sezon na nie przypada na najcieplejsze miesiące letnie - lipiec i sierpień. Nie traćmy zatem czasu i ruszajmy do lasu. W końcu podobno najlepiej smakują własnoręcznie zerwane z krzaka. Idąc na jagody pamiętajmy jednak, aby wybierać miejsca oddalone od ruchliwych dróg, zbierać tylko dojrzałe owoce, najlepiej do płaskiego koszyka, ponieważ w słoiku mogą się rozgnieść. Po powrocie do domu, koniecznie umyjmy owoce za pomocą sita i osuszmy.
Jagody na różne sposoby
Najprostsza przekąska z jagód to posypanie ich cukrem. W drugiej wersji, możemy po dodaniu do nich cukru zalać je mlekiem, a następnie rozgnieść widelcem. Do jagód najlepiej dodawać biały drobny Cukier Królewski w kartonowym opakowaniu z zakrętką. Jest to produkt o drobnej granulacji, dlatego łatwiej rozpuści się w chłodnym mleku. Z pozostałych owoców możemy zrobić np. pyszny koktajl lub dżem, do których możemy wykorzystać tradycyjny biały Cukier Królewski. My polecamy również przepyszny deser, nie tylko dla najmłodszych - kaszkę manną według przepisu aktorki Moniki Mrozowskiej.
Monika Mrozowska poleca:
Kasza manna z jagodami
Składniki (dla 2 osób):
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietanki 30%
2 łyżki trzcinowego Cukru Królewskiego
1/2 laski wanilii
3 łyżki kaszy manny
masło do posmarowania foremek
200 g jagód
1 płaska łyżka trzcinowego Cukru Królewskiego
Przepis:
Do mleka wrzucam przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, wsypuję kaszę i gotuję 5 minut, ciągle mieszając. Dolewam śmietankę i gotuję kolejne 5 minut. Wyjmuję laskę wanilii i dodaję trzcinowy Cukier Królewski. Kaszkę przelewam do foremek posmarowanych masłem i odstawiam do lodówki na 20 minut. Jagody posypuję trzcinowym Cukrem Królewskim i nakładam na porcje kaszki.
Smacznego!
Nadesłał:
Open Media
|