Czarny bez – naturalny sposób na zdrowie


Czarny bez – naturalny sposób na zdrowie
2018-06-12
Wiosna i lato to najlepszy okres, żeby zadbać o zdrowie swoje i swojej rodziny i nabrać odporności przed jesienią i zimą. Jednym ze sposobów przygotowania się do sezonu przeziębieniowego jest… praca w kuchni.

Przygotowanie zdrowych soków, dżemów czy marmolad z czarnego bzu wymaga poświęcenia czasu, ale będzie to na pewno dobra inwestycja. Jeśli więc chcesz zadbać o zdrowie swoje i swojej rodziny – ruszaj po czarny bez.

 

Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Od wieków kwiaty i owoce czarnego bzu wykorzystuje się przy przeziębieniach, gorączce, zapaleniu krtani i gardła. Jest korzystny dla prawidłowego funkcjonowania układu oddechowego, przyczynia się do utrzymania dobrego fizycznego samopoczucia. Czarny bez wspomaga również oczyszczanie organizmu z toksyn.

 

Jeśli sama zbierasz owoce czarnego bzu, to musisz pamiętać o tym, że we wszystkich częściach świeżej rośliny oraz w niedojrzałych owocach znajdują się substancje, które są trujące dla ludzi. Usuwa je wysoka temperatura, czyli gotowanie i smażenie – koniecznie bez przykrycia. Dlatego nie daj się skusić na skubnięcie owocu z grona, chyba że masz pewność, że owoc jest dojrzały. Uważaj również w kuchni, w trakcie przygotowywania przetworów, żeby owoce nie wpadły w łapki twojego dziecka.

 

Maj i czerwiec to idealny okres na zbieranie kwiatów czarnego bzu, po owoce należy wybrać się w sierpniu i wrześniu. Z kwiatów możemy przygotować pyszny i zdrowy syrop. Wystarczy dobry widelec i odrobina cierpliwości. Kwiaty od łodyżek należy oddzielić właśnie widelcem, a następnie zalać je wrzątkiem i pozostawić na 12 godzin. Po odcedzeniu zalewamy wcześniej przygotowanym syropem z cukru, wody i cytryn. Odstawiamy na 48 godzin, następnie znowu odcedzamy i przelewamy do mniejszych pojemników.

 

Z owoców czarnego bzu również możemy przygotować sok, ale także dżem czy marmoladę. Wystarczy pamiętać o proporcjach (kilogram owoców na kilogram cukru) i zarezerwować sobie trochę czasu. Ugotowane owoce wymagają przetarcia przez sito, bo zawierają w sobie drobne pestki. Potem gotujemy je razem z cukrem, aż cukier się rozpuści i całość zgęstnieje. Pamiętajmy o częstym mieszaniu, żeby nasz dżem się nie przypalił. Następnie przekładamy go do wyparzonych słoików i gotowe! Zapas zdrowia wędruje na półkę, by wspierać układ immunologiczny naszej rodziny.

 

Jeśli jednak nie czujesz się w kuchni zbyt pewnie, troszkę przeraża Cię przyniesienie do domu trującej rośliny, albo po prostu wolisz spędzić ten czas na zabawie z dzieckiem, to możesz też sięgnąć po suplement diety Cerutin® Junior Odpormisie, w postaci pysznych żelków, który ma w swoim składzie czarny bez, cynk, witaminę C i rutynę. Warto je podawać przez cały rok, bo dziecko w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym ma jeszcze nie do końca ukształtowany układ odpornościowy i takie wsparcie z pewnością mu się przyda.

Nadesłał:

Agencja PR
http://agencjapr.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl