Czas na dynie i karczochy
Sierpień to początek trwającego do listopada sezonu na dynie i karczochy. Poza świetnym smakiem i licznymi zastosowaniami w kuchni, są również skarbnicą cennych witamin i minerałów. Dlaczego warto włączyć je do jadłospisu oraz jakich składników dostarczają naszemu organizmowi?
Dynia – naturalne źródło witamin
Na świecie istnieje ponad 45 odmian dyni, różniących się zarówno kolorem, jak i kształtem. Najpopularniejszymi gatunkami są: dynia olbrzymia, zwyczajna i piżmowa. Mimo, że nie zawiera dużo kalorii, jest jednym z najbardziej odżywczych warzyw, bogatych w witaminy B1, B2, C, D, i PP oraz składniki mineralne. Jest też źródłem kwasu foliowego oraz beta-karotenu kryjącego się w miąższu i będącego silnym przeciwutleniaczem. Jego zawartość sprawia, że dynia ma działanie przeciwzapalne. Beta-karoten łagodzi również objawy przeziębienia i grypy oraz stany zapalne. Koniec lata to czas, kiedy nasza odporność spada, dlatego też spożywanie tego warzywa, bogatego również w witaminę C oraz cynk będzie idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu.
Ponadto, dynia wpływa korzystnie na kondycję naszej cery. Witaminy C, A i E sprawia, że nazywana jest naturalnym kosmetykiem, znacznie poprawiającym koloryt skóry. Natomiast witamina A spowalnia proces starzenia oraz reguluje wytwarzanie łoju.
Karczochy i ich właściwości lecznicze
Karczochy to wciąż mało znane i niedoceniane warzywa, posiadające wiele właściwości zdrowotnych. Jako pierwszą warto wymienić zawartość cynaryny i inuliny, czyli substancji poprawiających pracę układu pokarmowego i przyspieszających metabolizm. Ponadto, karczochy są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika i mało tłuszczu, przez co idealnie sprawdzą się w diecie osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, witaminę C, K, PP, a także cenne minerały: żelazo, fosfor, magnez, wapń i potas. Tak jak dynia, karczochy pomagają również w utrzymaniu promiennego wyglądu skóry – wszystko za sprawą dużej zawartości witaminy E i A. Osoby zmagające się z trądzikiem powinny uwzględnić je w swojej diecie, ponieważ zawarta w nich cynaryny działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Są one również źródłem flawonoidów – antyoksydantów działających przeciwzapalnie i chroniących komórki przed wolnymi rodnikami.
Dynia i karczochy w kuchni
Dynia znajduje też szerokie zastosowanie w kuchni. Może być przyrządzana na wiele sposobów – gotowana, pieczona, smażona czy marynowana. Również pestki dyni, zawierające takie minerały jak potas, żelazo, miedź i magnez są popularną przekąską oraz dodatkiem do wielu dań.
W Polsce karczochy dopiero zdobywają popularność i nadal nie każdy wie, jak wykorzystać je w kuchni. Jednak ze względu na świetny smak i liczne wartości odżywcze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Młode karczochy mogą być spożywane w całości, razem z łodygą, a ich dojrzałe pączki można gotować lub smażyć. Warzywo to smakuje świetnie zarówno jako przekąska, jak i główny składnik wielu dań. Karczochy są też składnikiem zup, sosów i sałatek.
Źródło Take a Fruit
Nadesłał:
KnowledgeHub Fund
|