Czas na dynię! – kulinarne inspiracje od Villeroy & Boch


Czas na dynię! – kulinarne inspiracje od Villeroy & Boch
2015-09-15
Na obiad i na deser. Można ją piec, smażyć, dusić, gotować i marynować. Bo dynia zwiastuje nie tylko Halloween, lecz także wyjątkowy czas w kulinarnym kalendarzu. Villeroy & Boch poleca dynię w różnych odsłonach. I koniecznie na porcelanie New Cottage, Old Luxembourg lub Flow.

Wytrawnie…

Dynia – królująca na stołach od września do listopada – sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i przystawka. Wytrawnie – w postaci zup, zapiekanek, placków i jako dodatek do makaronów lub sałatek. Do pieczenia, faszerowania i do zup idealna będzie dynia piżmowa – kremowa i miękka, z wierzchu jasna, a w środku pomarańczowa. Jej francuska odmiana ‒  Muscat de Provence z intensywnie pomarańczowym miąższem nadaje się do dań z makaronem lub placków. Ciepłą kolorystykę dyniowych dań podkreśli biała porcelana Villeroy & Boch: rustykalna New Cottage oraz z subtelnymi gałązkami błękitnych kwiatów – Old  Luxembourg. Razem rozpogodzą aurę jesiennych dni – nie tylko w Halloween!

I na słodko!

W słodkiej postaci dynia może pojawić się jako deser lub… kolorowa dekoracja. Najlepiej z równie barwną kolekcją Anmut Bloom, na której rozkwitają kwiaty o różnych rozmiarach i kształtach. Kolorowe wzory nadają zastawie radosnej, świeżej aury i sprawiają, że kolekcja Anmut Bloom będzie doskonale się prezentować w kolorowych wnętrzach z charakterem. A w tych bardziej nowoczesnych idealnie sprawdzi się minimalistyczna kolekcja Flow – o oryginalnych, asymetrycznych kształtach i miękkich konturach. Rozpoczynając słodką przygodę z dynią, warto zdecydować się na jej najbardziej popularną odmianę – hokkaido, która doskonała jest do pieczenia. Nada ciastom pięknego koloru i gładkiej konsystencji! Dla tych co lubią eksperymentować – alternatywą może być dynia biała! Intensywna w smaku i niepowtarzalna – najlepsza jako dodatek do serników, jak również wszelkich ciast, ciasteczek i muffinów!

Sezon na dynię rozpoczęty! Warto przyjrzeć się jej bliżej, by stworzyć z nich niepowtarzalne potrawy. Bo dynia, głównie kojarzona ze świętem Halloween, może okazać się  bazą dla wielu jesiennych smakowitych i rozgrzewających dań! Szczególnie na porcelanie Villeroy & Boch!

 

Nadesłał:

konkretpr

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl