Czego się napijecie kawy czy herbaty?


2012-06-26
Postawione w tytule pytanie jest tym, którym często witamy swoich gości. Zastanówmy się, kto ma rację - ci, którzy wybierają kawę, czy też ci, którzy proszą o herbatę?

Kawa i herbata to dwa najpopularniejsze i najbardziej lubiane napoje świata. Ludność niemalże całego globu nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki jednego z nich. Dlaczego tak bardzo je lubimy? Może są elementem naszej kultury, może nas uzależniają, a może po prostu uwielbiamy ich smak, a po co rezygnować z czegoś, co daje nam tak wiele przyjemności?

Jednocześnie od setek lat toczy się dyskusja, co jest lepsze kawa czy herbata? Która z nich jest zdrowsza dla naszego organizmu? Która poprawia samopoczucie? Która lepiej pobudza do życia? Pytań jest nieskończenie wiele. Pewnie nie uda nam się odpowiedzieć na każde z nich, bo niejeden już próbował, ale cóż... Podejmujemy wyzwanie i do dzieła, no to kawa czy herbata?

Różnorodność, czyli każdy wybierze coś dla siebie

Jesteśmy świadkami tworzącej się kultury picia zarówno herbaty, jak i kawy. Już od kilku lat Polacy dostrzegają, że nie każda herbata jest taka sama. Odchodzimy od spożywania herbat granulowanych, sztucznie słodzonych i nienaturalnie barwionych na rzecz herbat liściastych. Wiemy już, że są herbaty czarne, zielone, czerwone i białe. Coraz częściej wybieramy te z nich, które nam zarówno smakują, jak i lepiej wpływają na nasze zdrowie. Poznaliśmy również różne smaki herbat od tych cytrynowych, pomarańczowych poprzez malinowe czy imbirowe.

Jeżeli chodzi o kawę, to tak naprawdę dopiero teraz popularnym stało się zwracanie uwagi na to, że nie każda kawa smakuje tak samo i nie każda jest "prawdziwą kawą".

Coraz częściej odchodzimy od kaw masowych producentów na rzecz kaw pochodzących z małych palarni. Dostarczają one świeże ziarna zaraz po ich wypaleniu, dzięki czemu zachowują swój niepowtarzalny smak i aromat. Dostrzegamy również różnice między poszczególnymi gatunkami szlachetnej Arabiki i mniej wyszukanej Robusty. Co więcej zauważamy, że kawy z różnych części świata smakują zupełnie inaczej. Kawy z Meksyku, Brazylii czy Kolumbii są słodkie, delikatne i subtelne w smaku, za to kawy z Gwatemali, Kenii czy Indii zdecydowanie bardziej wyraziste.

Szlachetne zdrowie...

Na początek należy zauważyć, że nie każda kawa i nie każda herbata są takie same i nie wszystkie w ten sam sposób wpływają na nasze organizmy. Najważniejszą zasadą, aby to, co pijemy było dla nas zdrowe, jest używanie maksymalnie prostych, nieprzetworzonych surowców. Chodzi o to, abyśmy pili liściastą herbatę z dużych, niezmielonych listków, a kawę kupowali wyłącznie ziarnistą i mielili ją sami tuż przed zaparzeniem. Wtedy wiemy, co pijemy i że w naszej filiżance jest dokładnie to, co chcielibyśmy, żeby w niej było.

Istnieje również wiele odmian kaw i herbat, które różnią się od siebie ilością zawartych składników i sposobem oddziaływania na nas. Herbata czarna, która nadal jest w Polsce najbardziej popularna, z medycznego punktu widzenia, nie jest herbatą wartościową. Zawiera substancje garbnikowe, które wysuszają układ pokarmowy oraz miedź, która może być szkodliwa dla naszego organizmu. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja z herbatą zieloną, której działania zdrowotne są nie do przecenienia.

Co z kawą? Szukając odpowiedniej kawy starajmy się wybierać Arabiki, które są lepsze gatunkowo, a tym samym zdrowsze. Kawa ma pozytywny wpływ na krążenie, jest źródłem antyoksydantów i ratuje nas przed bólem głowy. Z drugiej strony może mieć właściwości nieco uzależniające. Spożywana w dużych ilościach wypłukuje magnez z organizmu.

Rozbudź się!

Cóż innego postawi rano na nogi tak szybko jak filiżanka smacznej i aromatycznej kawy? Niewątpliwie dzięki zawartej kofeinie kawa pobudza do życia i dodaje energii. Należy jednak zwrócić uwagę, że zbyt częste picie kawy może powodować przyzwyczajenie organizmu do kofeiny i przestaje on wtedy reagować na jej działanie.

Podobnie wygląda sytuacja z herbatą i obecną w niej teiną. Jest to substancja, która również posiada właściwości psychostymulujące. Działa ona wolniej niż kofeina, ale jednocześnie efekt pobudzenia utrzymuje się nieco dłużej.

Ile filiżanek dziennie?

Ani herbata, ani kawa nie są szkodliwe dla naszego organizmu, ale jak to zwykle bywa, „co za dużo to niezdrowo". Maksymalne dzienne spożycie kawy nie powinno przekraczać 4-5 filiżanek. W przypadku herbaty nie podaje się dokładnej liczby dopuszczalnego spożycia naparu. Coraz częściej jednak pojawiają się wśród naukowców głosy, które alarmują, że bezkarne picie herbaty w dużych ilościach jest dla nas niezdrowe.

Wynik 1:1

Podsumowując trudno stwierdzić, który z tych dwóch znanych i lubianych od wieków napojów jest dla nas lepszy. Znajdą się zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy kawy i herbaty. Będą oni z całą stanowczością przekonywać nas o wyższości jednej nad drugą, ale prawda leży gdzieś pośrodku. Należy więc zachować zdrowy rozsądek i pić je z umiarem i uśmiechem na ustach. Nie zapominajmy jednak, że należy postawić przede wszystkim na jakość tego, co pijemy.

Nadesłał:

MoonLightCoffee
http://www.moonlightcoffee.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl