Czeka Cię trudny dzień w szkole? Wzmocnij się kaszą jaglaną
Nowy dzień to szereg wyzwań, którym musi sprostać organizm naszego dziecka. Z pomocą przybywa nieoceniona w swych właściwościach, kasza jaglana! Dlaczego to właśnie jaglanka jest tak cenna tłumaczy Katarzyna Zadka - ekspert żywieniowy programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
Chłonny umysł i świetna pamięć
Brak energii, ból głowy, trudności z koncentracją - każdy uczeń po spędzeniu wielu godzin w ławce czuje się zmęczony, a jego mózg jest często niedotleniony. Żeby dobrze dotlenić organizm nie wystarczy tylko oddychać. Potrzebna jest przede wszystkim odpowiednia dawka ruchu na świeżym powietrzu. - W diecie ucznia nie może zabraknąć także żelaza, które pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Ponadto korzystnie wpływa na funkcje poznawcze, a co za tym idzie zdecydowanie wspiera proces uczenia się. Doskonałym źródłem żelaza są mięso i jaja, ale warto poszukać go również w roślinach takich jak kasza jaglana, która w 100 g zawiera aż 4.8 mg żelaza. - wyjaśnia Katarzyna Zadka. To jednak nie jedyna moc tego zdrowego zboża!
Wytrwałość i koncentracja
Wystarczy hałas za oknem, szelest kartek albo uporczywe klikanie długopisem, żeby skutecznie rozproszyć nawet najpilniejszego ucznia. Konsekwencje chwilowego “zawieszenia” są natychmiastowe - potwierdzi to każdy, kto choć raz usłyszał od poirytowanego nauczyciela “Powtórz moje ostatnie zdanie!”. Trudności z koncentracją są frustrujące – trudno skupić się na tym, co robimy, a przez to kilkakrotnie wracamy do tej samej czynności, co pogłębia uczucie zniecierpliwienia. Na pomoc znów przybywa kasza jaglana. - Jaglanka dostarcza witaminy B3 (2.30 mg/100g), B6 (0.75 mg/100g) oraz magnezu (100 mg/100g) odpowiedzialnych za właściwe działanie układu nerwowego w tym za utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych. Składniki te, podobnie jak żelazo, zmniejszają również uczucie zmęczenia i znużenia.- tłumaczy Katarzyna Zadka. Żeby uczeń dotrwał do końca dnia w pełni skoncentrowany, warto wzbogacić jego dietę o kaszę jaglaną.
Zero stresu
Zdarza się, że mimo poczucia opanowania materiału, braku zmęczenia i po porządnym śniadaniu i tak uczeń czuje, że sprawdzian poszedł nie tak jak powinien. Najczęściej winnym takiej sytuacji jest stres - bywa mobilizujący, jednak nie bez przyczyny zasłużył na miano “epidemii XXI wieku” nadanej mu przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Szkolny strach paraliżuje, a przewlekły stres może prowadzić do poważnych chorób, w tym depresji czy chorób serca, które dotykają również młodzież szkolną. Nieocenionym wsparciem będzie jak zawsze - dobrze zbilansowana dieta. Jaglanka na śniadanie to w tym wypadku wybór na piątkę z plusem. - Magnez pomaga nam w walce ze stresem, ponadto kiedy jesteśmy zestresowani potrzebujemy go więcej. Składnik ten znajdziemy m.in. w kaszy jaglanej. Warto dodać do niej orzechy przez co dodatkowo zwiększymy szansę na koncentrację. Stres powoduje również zwiększenie ilości wolnych rodników w organizmie. W walce z nimi również sprawdzi się jaglanka dzięki zawartości cynku - naturalnego przeciwutleniacza - mówi Katarzyna Zadka. Jak przekonać młodego człowieka, aby częściej sięgał po kaszę jaglaną na śniadanie? Pokazać mnogość jej wykorzystania! Jaglanka sprawdzi się na słodko, słono, czy w formie ciasteczek. Będzie też doskonała na drugie śniadanie, jako podstawa pożywnej sałatki. Można połączyć ją z orzechami i owocami, np. z suszonymi morelami i rodzynkami. Wystarczy zagotować mleko, wsypać do niego jaglankę z wybranymi dodatkami i czekać, aż kasza wchłonie cały płyn. Na koniec można udekorować dzieło odrobiną wiórków kokosowych. Takie śniadanie gwarantuje smaczny i zdrowy początek dnia!
Królowa polskich kasz
Jaglanka ze względu na dużą zawartość składników mineralnych i witamin jest uznawana za jedną z najcenniejszych kasz drobnych. Kiedyś często gościła na polskich stołach, teraz znów wraca do łask. Jej zaletą jest nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale także wiele sposobów i możliwości jej przygotowania. Kasza jaglana idealnie sprawdzi się jako zamiennik ryżu, dodatek do zup, a ugotowana na mleku będzie wspaniałym śniadaniem lub składnikiem deserów. Co ciekawe, jaglanka zawiera też spore ilości tryptofanu – aminokwasu z którego w organizmie człowieka powstaje serotonina, czyli tzw. hormon szczęścia. Z tego względu warto włączyć ją do diety szczególnie w okresie zimowym, kiedy brakuje nam słońca, a dobry nastrój zostaje wystawiony na ciężką próbę. Jaglanka dba nie tylko o ciało, ale i o duszę!
**********************************************
„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony w polskich gimnazjach i szkołach podstawowych. Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przekazanie uczniom wiedzy z zakresu prawidłowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności. Do tej pory, w siedmiu edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział blisko 80% szkół gimnazjalnych z całej Polski, a w lekcjach uczestniczyło ok 800 000 uczniów.
Program marki WINIARY jest częścią strategii firmy Nestlé, w ramach której firma zobowiązuje się produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu i dbałości o zdrowie Konsumentów.
Patroni honorowi: Minister Edukacji Narodowej, Ministerstwo Sportu i Turystyki, Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Instytut Żywności i Żywienia.
Kontakt dla mediów:
Adela Parchimowicz
a.parchmiowicz@synertime.pl
tel.: 664 904 605