Czekoladowe desery z Haribo Chamallows w sam raz na zimę


Czekoladowe desery z Haribo Chamallows w sam raz na zimę
2012-11-13
Zima zbliża się do nas wielkimi krokami. Co pozwoli nam przetrwać tę chłodną porę roku? To proste: rozgrzewające czekoladowe desery z niezastąpionymi lekkimi piankami Haribo. Te łatwe w przygotowaniu smakołyki sprawią, że w każdym domu zagości radosna i ciepła atmosfera.

W mroźne zimowe dni ludzie często czują się zmęczeni i ospali, nie trudno także o przeziębienie. Najlepszym znanym i smacznym sposobem na te dolegliwości jest czekolada! Powoduje ona wzrost poziomu serotoniny oraz endorfin, tak zwanych hormonów szczęścia, działających pobudzająco oraz pomagających uchronić przed złym nastrojem, a nawet depresją. Czekolada jest także cennym źródłem wielu witamin i minerałów, jak np. magnezu, wapnia czy żelaza. Z kolei pianki to przysmak, którym delektowali się już starożytni Egipcjanie.

 

Pianki Haribo Chamallows, np. Smerfy, Mallow Mania, Fruity o smaku waniliowym z nadzieniem malinowym oraz Flowers, są delikatne, słodkie i aż rozpływają się w ustach. W połączeniu z mleczną oraz gorzką czekoladą tworzą niezwykłą kompozycję smaków, nadając wypiekom aromat, któremu wprost nie można się oprzeć. Puszyste pianki można wykorzystać do przygotowania wielu czekoladowych rozmaitości: ciasteczek, ciast, a nawet sufletów. Z myślą o wielbicielach słodkości Haribo przygotowało kilka przepisów na niepowtarzalne desery z dodatkiem pianek Chamallows.

 

Ciasto czekoladowe z piankową glazurą

Składniki:

- 125 g masła

- 225 g cukru

- ½ łyżeczki cukru waniliowego

- 2 jajka

- 85 g gorzkiej czekolady

- 1 ½ szklanki maślanki

- 175 g mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 szczypta soli


 

Lukier:

- 175 g pianek Haribo Chamallows

- 1 łyżka mleka

- 2 białka

- 2 łyżki cukru

- 50 g tartej mlecznej czekolady

 

Wymieszaj razem masło, cukier, jajka i cukier waniliowy. W garnku z gotującą się wodą umieść miskę i rozpuść w niej gorzką czekoladę. Stopniowo dolewaj do niej maślankę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, a następnie połącz z pozostałymi składnikami i za pomocą miksera mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlej do wysmarowanej masłem formy i umieść wewnątrz piekarnika. Piecz ciasto przez ok. 50 minut. W rondelku podgrzej na małym ogniu pianki Chamallows razem z mlekiem, aż do ich całkowitego rozpuszczenia się. Odsuń rondelek z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Ubij sztywną pianę z białek i 2 łyżek cukru, a potem dodaj ją do rozpuszczonych pianek. Piankową glazurę rozprowadź na ostudzonym cieście, a wierzch udekoruj wiórkami czekolady lub leśnymi owocami.

 

 Ciasteczka piankowo – czekoladowe

Składniki:

- 150 g gorzkiej czekolady

- 50 g pianek Haribo Chamallows

- 150 g masła

- 150 g cukru

- 1 jajko

- 200 g mąki

- 2 łyżki cukru waniliowego

- 50 g orzechów laskowych

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Za pomocą miksera wymieszaj masło, cukier i jajko, następnie dodaj mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowanego ciasta, dodaj grubo posiekane pianki, czekoladę i orzechy laskowe, a potem wymieszaj delikatnie łyżką. Na papier do pieczenia nakładaj ciasto za pomocą łyżki z zachowaniem dużych odstępów. Ciasteczka piecz w domowym piekarniku przez 15 min. w temperaturze 180 stopni.

 

Suflet czekoladowy z piankami Haribo Flowers

Składniki:

- 50 g mąki

- 50 g masła

- 250 ml mleka

- 4 jajka (oddzielić żółtka od białek)

- 70 g cukru, szczypta soli

- pianki Haribo Flowers

- 50 g czekolady


Czekoladę rozpuszczamy na parze. W oddzielnym garnku, na małym ogniu roztapiamy masło. Cały czas mieszając dodajemy kolejno mąkę, mleko, 4 żółtka i wcześniej roztopioną czekoladę. Białko ubijamy na pianę z cukrem i odrobiną soli. Następnie dodajemy pianę do garnka z wcześniej przygotowaną masą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wlewamy do żaroodpornych miseczek, które należy pokryć od środka cienką warstwą masła i posypać mąką. Dno miseczek wykładamy piankami i zalewamy je masą czekoladową. Następnie dekorujemy suflet piankami i wkładamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Po wyjęciu sufletu z piekarnika, ostrożnie stawiamy miseczkę na talerzyku, który można udekorować truskawkowymi kwaśnymi żelkami w kształcie nitek Spaghetti-Haribo „Sour Snup”.

 

Desery z dodatkiem pianek Haribo Chamallows sprawią przyjemność każdej osobie, a swoim wyśmienitym smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wypieki są idealne na przyjęcia, rodzinne podwieczorki czy spotkania w gronie przyjaciół.

 

Nadesłał:

JBcomm

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl