Czekoladowe desery z Haribo Chamallows w sam raz na zimę
Zima zbliża się do nas wielkimi krokami. Co pozwoli nam przetrwać tę chłodną porę roku? To proste: rozgrzewające czekoladowe desery z niezastąpionymi lekkimi piankami Haribo. Te łatwe w przygotowaniu smakołyki sprawią, że w każdym domu zagości radosna i ciepła atmosfera.
W mroźne zimowe dni ludzie często czują się zmęczeni i ospali, nie trudno także o przeziębienie. Najlepszym znanym i smacznym sposobem na te dolegliwości jest czekolada! Powoduje ona wzrost poziomu serotoniny oraz endorfin, tak zwanych hormonów szczęścia, działających pobudzająco oraz pomagających uchronić przed złym nastrojem, a nawet depresją. Czekolada jest także cennym źródłem wielu witamin i minerałów, jak np. magnezu, wapnia czy żelaza. Z kolei pianki to przysmak, którym delektowali się już starożytni Egipcjanie.
Pianki Haribo Chamallows, np. Smerfy, Mallow Mania, Fruity o smaku waniliowym z nadzieniem malinowym oraz Flowers, są delikatne, słodkie i aż rozpływają się w ustach. W połączeniu z mleczną oraz gorzką czekoladą tworzą niezwykłą kompozycję smaków, nadając wypiekom aromat, któremu wprost nie można się oprzeć. Puszyste pianki można wykorzystać do przygotowania wielu czekoladowych rozmaitości: ciasteczek, ciast, a nawet sufletów. Z myślą o wielbicielach słodkości Haribo przygotowało kilka przepisów na niepowtarzalne desery z dodatkiem pianek Chamallows.
Ciasto czekoladowe z piankową glazurą
Składniki: - 125 g masła - 225 g cukru - ½ łyżeczki cukru waniliowego - 2 jajka - 85 g gorzkiej czekolady - 1 ½ szklanki maślanki - 175 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - 1 szczypta soli |
|
Lukier:
- 175 g pianek Haribo Chamallows
- 1 łyżka mleka
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- 50 g tartej mlecznej czekolady
Wymieszaj razem masło, cukier, jajka i cukier waniliowy. W garnku z gotującą się wodą umieść miskę i rozpuść w niej gorzką czekoladę. Stopniowo dolewaj do niej maślankę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, a następnie połącz z pozostałymi składnikami i za pomocą miksera mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlej do wysmarowanej masłem formy i umieść wewnątrz piekarnika. Piecz ciasto przez ok. 50 minut. W rondelku podgrzej na małym ogniu pianki Chamallows razem z mlekiem, aż do ich całkowitego rozpuszczenia się. Odsuń rondelek z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Ubij sztywną pianę z białek i 2 łyżek cukru, a potem dodaj ją do rozpuszczonych pianek. Piankową glazurę rozprowadź na ostudzonym cieście, a wierzch udekoruj wiórkami czekolady lub leśnymi owocami.
Ciasteczka piankowo – czekoladowe
Składniki: - 150 g gorzkiej czekolady - 50 g pianek Haribo Chamallows - 150 g masła - 150 g cukru - 1 jajko - 200 g mąki - 2 łyżki cukru waniliowego - 50 g orzechów laskowych - 1 łyżeczka proszku do pieczenia |
|
Za pomocą miksera wymieszaj masło, cukier i jajko, następnie dodaj mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowanego ciasta, dodaj grubo posiekane pianki, czekoladę i orzechy laskowe, a potem wymieszaj delikatnie łyżką. Na papier do pieczenia nakładaj ciasto za pomocą łyżki z zachowaniem dużych odstępów. Ciasteczka piecz w domowym piekarniku przez 15 min. w temperaturze 180 stopni.
Suflet czekoladowy z piankami Haribo Flowers
Składniki: - 50 g mąki - 50 g masła - 250 ml mleka - 4 jajka (oddzielić żółtka od białek) - 70 g cukru, szczypta soli - pianki Haribo Flowers - 50 g czekolady |
|
Czekoladę rozpuszczamy na parze. W oddzielnym garnku, na małym ogniu roztapiamy masło. Cały czas mieszając dodajemy kolejno mąkę, mleko, 4 żółtka i wcześniej roztopioną czekoladę. Białko ubijamy na pianę z cukrem i odrobiną soli. Następnie dodajemy pianę do garnka z wcześniej przygotowaną masą i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wlewamy do żaroodpornych miseczek, które należy pokryć od środka cienką warstwą masła i posypać mąką. Dno miseczek wykładamy piankami i zalewamy je masą czekoladową. Następnie dekorujemy suflet piankami i wkładamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Po wyjęciu sufletu z piekarnika, ostrożnie stawiamy miseczkę na talerzyku, który można udekorować truskawkowymi kwaśnymi żelkami w kształcie nitek Spaghetti-Haribo „Sour Snup”.
Desery z dodatkiem pianek Haribo Chamallows sprawią przyjemność każdej osobie, a swoim wyśmienitym smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wypieki są idealne na przyjęcia, rodzinne podwieczorki czy spotkania w gronie przyjaciół.
Nadesłał:
JBcomm
|