„Czekoterapia” – aby opóźnić proces starzenia się


„Czekoterapia” – aby opóźnić proces starzenia się
2008-10-24
Już 2000 lat temu Majowie, uprawiając krzewy kakaowca, stworzyli z jego ziaren napój, który nazywali „pokarmem bogów”. Czekolada, uważana za przysmak tych nadprzyrodzonych władców, otaczana była szczególną czcią i jako taka pełniła magiczną rolę podczas odprawiania świętych rytuałów.

Wyjątkowe właściwości czekolady sprawiły, że jest ona produktem współcześnie coraz bardziej docenianym. Jej wartość dostrzeżono również w dziedzinie kosmetyki – coraz powszechniej staje się ona komponentem preparatów służących pięknu naszego ciała. Podstawowym składnikiem czekolady jest masło kakaowe, mające działanie pielęgnacyjne i nadające kosmetykom przyjemny aromat. Bogactwo masła stanowią ważne substancje mineralne, takie jak potas, magnez, wapno, fosfor, żelazo, cynk i miedź oraz witaminy z grupy A, E, B. Zawarte w nim składniki wykazują całkowitą biozgodność z ludzką skórą – są przez nią dobrze tolerowane oraz szybko ulegają wchłonięciu, oddając całą swą moc w służbę naszej urodzie.

Kult czekolady trwa po dziś dzień – za sprawą osób ceniących jej wspaniały aromat. Intensywna słodycz czekolady powoduje wydzielanie się endorfin, nazywanych popularnie hormonami szczęścia – jej smak oraz zapach nie tylko wprawiają w stan euforii i poprawiają samopoczucie, lecz także w każdej chwili dnia zwalczają destrukcyjne działanie stresu.

Czekolada kosmetyczna zawiera zwykle ponad 50 proc. miazgi kakaowej, zmieszanej z tłoczoną na zimno oliwą z oliwek, olejem migdałowym czy z pestek winogron. A do tego – dla każdego coś miłego: szczypta chili, pieprzu, goździków, owoców jałowca, miodu. Zabiegi czekoladowe nawilżają, ujędrniają i wygładzają skórę. Co więcej – opóźniają proces starzenia, gdyż ziarna kakaowca bogate są we flawonoidy, które aktywnie neutralizują niszczące działanie wolnych rodników.

Nadesłał:

pey

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl