Czy serwetka zawsze jest czysta?
Jedząc poza domem, nauczyliśmy się zwracać uwagę na czystość przedmiotów, takich jak naczynia czy sztućce, ale wciąż nie zdajemy sobie często sprawy z tego, że bakterie mogą występować także na rzeczach z pozoru czystych, takich jak serwetka – mówią eksperci opracowujący raport „Czysta serwetka?”.
Serwetki mają swoją historię... Czasem czekają na nas w barze czy restauracji bardzo długo, zanim po nie sięgniemy. Wielu ludzi przechodzi obok. Niekiedy ludzie odwiedzający lokal są przeziębieni, kichają albo kaszlą. Czasami kelnerka zapomni umyć ręce przed podaniem posiłku. Może się zdarzyć, że ktoś, starając się wyciągnąć jedną serwetkę z serwetnika, rozsypie wszystkie, a później ułoży je z powrotem na stoliku, jakby nigdy nic się nie stało.
We wszystkich pomieszczeniach, w tym w lokalach gastronomicznych, występują mikroorganizmy (bakterie, grzyby), które osiadają na przedmiotach znajdujących się w otoczeniu, w tym na serwetkach. Tego nie unikniemy. Jeżeli mamy możliwość, wybierajmy serwetki wyciągane pojedynczo z pojemnika. Taki sposób podania serwetek zapewnia nam większą higienę za każdym razem - mówi prof. Zbigniew Gaciong, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Wybierając miejsce na obiad, lunch biznesowy czy spotkanie w gronie znajomych, warto zwrócić uwagę na sposób serwowania serwetek w lokalu i zadać sobie kilka prostych pytań:
- Czy i w jaki sposób podawane są serwetki?
- Czy stoją na stoliku w dozowniku, czy podaje nam je kelner ręką?
- Czy są to serwetki jednorazowe czy z materiału?
Korzystanie z serwetek jednorazowych wyjmowanych wprost z zamkniętego pojemnika
to jedna z zasad higieny, która zmniejsza ryzyko zakażenia chorobami wywoływanymi przez bakterie i grzyby, np. salmonella, owsica, bakteryjne zapalenie jamy ustnej czy wirusowe zapalenie wątroby typu A.
Raport „Czysta serwetka?", opracowany przez Instytut Mikrobiologii Uniwersytetu Warszawskiego, we współpracy z firmą SCA Hygiene Products, producentem produktów marki Tork, podejmuje zagadnienie prawidłowych zachowań higienicznych w lokalach gastronomicznych, z naciskiem na prezentację stanu czystości serwetek podawanych konsumentom. Badanie czystości serwetek (przeprowadzone w lipcu 2009 roku) przez zespół badawczy z Instytutu Mikrobiologii Uniwersytetu Warszawskiego (dr Hanka Boszczyk-Maleszak, dr Marzena Rzeczycka) zostało połączone z badaniem mikroflory powietrza 10 pomieszczeń, z których zostały pobrane serwetki.
SCA HYGIENE PRODUCTS (TORK)
Tork to wiodąca na rynku europejskim marka artykułów higienicznych dla biur, zakładów przemysłowych, ośrodków służby zdrowia, hoteli, restauracji, cateringu i innych tego typu miejsc pracy. Produkty i programy marki Tork oferowane są przez dział SCA Hygiene Products Away From Home (AFH) Tissue, będącym częścią szwedzkiej Grupy SCA.
System serwetek dyspenserowych w składce Tork to nowoczesne rozwiązanie dla gastronomii. Pozwala na dozowanie jednej serwetki na raz, co gwarantuje redukcję zużycia serwetek i ich higieniczność.
Więcej informacji na www.tork.pl
Nadesłał:
ddn
|