Czym chata bogata nad Wisłą?


2013-03-20
Kuchnia regionalna to absolutny hit wśród najnowszych kulinarnych trendów. Producenci produktów regionalnych z Ziemi Dobrzyńskiej mogą być mile zaskoczeni oszałamiającym popytem na ich wyroby-wiejskie wypieki, trunki, aromatyczne cuda.

Dla dobrzyniaków  pachnący, całkowicie naturalny to codzienność, dla wielu z nas rarytas, niemal egzotyka. Między innymi dla tych niecodziennych smaków Ziemię Dobrzyńską nawiedzają turyści z całego kraju, którzy pragną zasmakować w wiejskich przysmakach.

Aby rozbudzić wasze zmysły można tylko wspomnieć, że na Ziemi Dobrzyńskiej gospodynie tradycyjnie dla swoich rodzin przygotowywały babkę gotowaną, groch z kapustą oraz zupę dyniową. Więcej o dobrzyńskich tradycyjnych kulinariach można poczytać na portalu www.dobrzyn.biz, który pozwala przygotować się przed odwiedzinami na Ziemi Dobrzyńskiej. Przygotowywanie produktów tradycyjnych jest tajemną sztuką, nie każdy ma przywilej poznać jej sekretne przepisy. Zasady włączania produktów na listę produktów chronionych są bardzo restrykcyjne, ale dzięki temu mamy pewność, że przygotowywane są z pełni naturalnych surowców, bez dodatków konserwantów oraz że są oryginalnymi produktami identycznymi jak te, które przygotowywały w przeszłości wiejskie  gospodynie. Ta unikalność jest ściśle chroniona nie tylko przez degustatorów, ale i przepisy prawne. Wszystko po to, aby smak tradycji nie zaginął gdzieś na przełomie lat, wyparty przez fast foody i produkty z odległych nacji. Autentyczność wiejskich produktów jest niepodważalna, wyczuwalna od pierwszego kęsa. 

Nadesłał:

dobrzyn

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl