Czym jest Brewkit?
Brewkit, jest to nachmielony ekstrakt słodowy, który jest wykorzystywany do warzenia piwa w domu. Brewkit jest zagęszczoną do 80% brzeczką, czyli jest to gęsty syrop, którego dodatkiem jest chmiel.
Na rynku można kupić puszkę, w której znajdują się wszystkie składniki wraz z instrukcją warzenia piwa. Brewkit występuje w dwóch rodzajach: z cukrem, oraz bez cukru.
Rodzaje coopers'ów
Na rynku spotkać można wiele rodzajów coopers'ów. Wśród nich znaleźć można piwa ciemne, jasne, z delikatną goryczką, jak również piwa chmielone o różnej intensywności.
Najpopularniejszymi z coooers'ów są: Ginger Beer (piwo imbirowe), Heritage Lager (piwo jasne), Sparkling Ale (piwo jasne), Pilsner (piwo pils), Wheat Beer (piwo chmielowe), India Pale Ale (piwo mocno chmielone), Australian Bitter (piwo jasne), Irish Stout (piwo ciemne), English Bitter, European Lagger (piwo jasne), Mexinac Cerveza (piwo jasne), Dark Ale (piwo ciemne), Real Ale (piwo tradycyjne o złocistym kolorze), oraz Oktoberfest Lager (piwo słodowe).
Ceny coopers'ów
Najcześciej 1,7 kg coopersa można kupić za około 56 zł. Z takiej puszki brewkitu można przygotować około 17 - 23 l. piwa. Na rynku występują również tańsze coopersy. Występują brawkity, za które zapłacić można już 49 zł za 1,7 kg. Najtańsze produktu można znaleźć w internecie. Bardziej opłaca się kupować coopersy hurtowo, aniżeli pojedynczo, ponieważ zamawiając brewkity przez internet należy zapłacić również za przesyłkę.
Jak przygotować piwo z brewkitu?
Aby przygotować nachmielony ekstrakt słodowy, należy posiadać garnek, 20 litrowy domowy fermentor, butelki, kapsle, oraz kapslownicę domową. Jeśli chodzi o składniki, to potrzebny jest 1 kg cukru bądź glukozy, oraz puszka brewkitu.
Przygotowanie coopersa:
1. Zaczynamy od wyciągnięcia saszetki z drożdżami spod przykrywki,
2. Ogrzewamy zamkniętą puszkę brewkitu w gorącej wodzie,
3. Zagotowujemy 2 l. wody, do której wsypujemy 1 kg cukru bądź glukozy,
4. Wywar mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy 5 minut,
5. Wlewamy do fermentatora około 4 l. gorącej wody, po czym wlewamy zawartość puszki i wszystko mieszamy,
6. Do fermentatora dolewamy zimnej wody, do miejsca zaznaczonego w fermentatorze,
7. Sprawdzamy temperaturę powstałej brzeczki, jeżeli temperatura obniżyła się do mniej niż 30 stopni, dosypujemy drożdże z saszetki,
8. Fermentator pozostawiamy na 7 dni (fermentacja piwa). Zaleca się fermentację w temperaturze 18-22 °C,
9. Po zakończeniu fermentacji, przelewamy piwo do butelek i dosypujemy do nich cukier bądź glukozę (180 g na 20 l).
Wszystkie niezbędne produkty do piwowarstwa znajdziesz w sklepie EsencjeSmaku.pl - oficjalny sklep sprzedający nachmielone ekstrakty słodowe coopers.
Nadesłał:
marioo445
|