Czym jest stres i jak wpływa na nasze zdrowie i życie


2015-05-20
Skutki stresu odczuwamy wszyscy. Wprawdzie postęp cywilizacji sprawił, że żyjemy dłużej i wygodniej, ale też drogo za to płacimy. Czujemy się coraz bardziej samotni, zagubieni. Jesteśmy zabiegani, pochłonięci rywalizacją, przywaleni nadmiarem obowiązków w pracy.

Ogromna ilość otaczających nas stresorów, również środowiskowych, takich jak pogoda, dźwięki, zanieczyszczenie, zmiany pór roku sprawiają, że nie sposób przed nimi uciec. Tymczasem nawet dobry stres, jeśli utrzymuje się zbyt długo lub pojawia za często, może zaszkodzić. Dlatego też trzeba w porę uchwycić moment, kiedy zaczyna on działać na naszą niekorzyść. Naukowcy przestrzegają, że za długotrwałe pozostawanie w napięciu wcześniej czy później przyjdzie nam zapłacić. A skutki tego mogą pojawić się nawet po kilku latach.


Stres to nasza reakcja na bodziec pochodzący ze świata zewnętrznego, który wymaga z naszej strony podjęcia jakiś działań, reakcji. Należy pamiętać, że zdenerwowanie to nasza własna reakcja na bodziec. Zatem w znacznej mierze uzależniona jest ona od nas. Bodziec pozostaje poza naszym wpływem, ale nasza reakcja już nie. Zatem stres możemy kontrolować.
Rzadko mówi się o tym, że poziom stresu w życiu powinien być optymalny. W pewnej łagodnej formie stres jest nam potrzebny po to, aby motywować nas do działania, pobudzać nasz umysł, ponieważ bezczynność jest dla naszego mózgu bardziej męcząca niż wysiłek. Warto zadbać o właściwy poziom stresu, optymalny dla naszego rozwoju osobistego.

2. Co jeść na stres
Stres powoduje nieprawidłowe trawienie pokarmów w naszym organizmie,
a zaburzenia trawienia z kolei zwiększają istniejące napięcie.
W czasie zwiększonego przeżywania stresu lepiej unikać kofeiny (w tym kawy, napojów energetycznych i mocnej herbaty) i alkoholu, gdyż pogorszą one tylko jego objawy. Kawa przecież nikogo jeszcze nigdy nie uspokoiła!
To samo dotyczy słodkich przekąsek, które w takich momentach szczególnie kuszą. Czekoladowy batonik wywoła nie tylko skok glukozy we krwi, ale też podniesienie poziomu hormonów stresu. Pamiętajmy, że po gwałtownym podniesieniu poziomu cukru, równie szybko on spadnie, co chwilę później wywoła spadek energii i rozdrażnienie.
Produkty wysoko przetworzone - jak fast foody, chipsy, ciasteczka - zawierają ogromną ilość cukru, soli i tłuszczu, dlatego są tak kuszące. Ale, niestety, w czasie przeżywania sytuacji stresowej nie tylko nie pomogą, ale wręcz przeciwnie - mogą jedynie wzmóc podenerwowanie. Wysoka zawartość powyższych składników sprawia, że podnosi się poziom kortyzolu i jesteśmy jeszcze bardziej zestresowani.
Wbrew pozorom, guma do żucia niekoniecznie będzie rozładowywać stres (kiedy żujemy, rozluźniają się mięśnie szczęki). A to dlatego, że żucie gumy często powoduje wzdęcia. Te z kolei prowadzą do uczucia dyskomfortu. Stąd już niedaleko do rozdrażnienia i podniesienia poziomu zdenerwowania. Co trzeba jeść, żeby ograniczyć stres? W diecie antystresowej ważną rolę odgrywają węglowodany złożone, witamina C oraz kwasy tłuszczowe Omega 3.
Węglowodany złożone
Węglowodany zwiększają poziom serotoniny w organizmie. Serotonina jest rodzajem neuroprzekaźnika, który korzystnie wpływa na samopoczucie.

Co najlepiej jeść? Polecamy:
• pełnoziarniste pieczywo,
• pełnoziarniste płatki śniadaniowe,
• pełnoziarniste makarony,
• owsiankę.
Tłuste ryby
• Dobrze, jeśli będziesz się starać jeść po 85 gramów tłustych ryb dwa razy w tygodniu. Przełoży się to na obniżenie złego cholesterolu we krwi, a także na obniżenie poziomu stresu, a nawet zmniejszenie ryzyka depresji. Kwasy tłuszczowe Omega-3 mają także właściwość łagodzenia symptomów PMS. Wszystkie rodzaje orzechów i jadalnych nasion zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe Omega-3. Garść pistacji czy orzechów włoskich dziennie powinna zmniejszyć nieco poziom stresu, z którym się zmagasz na co dzień. Zawarte w migdałach witaminy E i C, a także witaminy z grupy B dodatkowo wzmocnią twój układ odpornościowy. Pamiętaj jednak, aby z nimi nie przesadzać: orzechy i nasiona mają bardzo dużo kalorii!

Magnez
Niedobory magnezu mogą działać na organizm podobnie jak chroniczny stres: wywołując przemęczenie i bóle głowy. Tymczasem już niewielka ilość produktów zawierających magnez jest w stanie poprawić stan naszego organizmu.

Co zawiera dużo magnezu:
• szpinak,
• soja,
• nasiona dyni,
• ryby takie jak halibut,
• awokado (ono dostarcza do organizmu również bardzo dużo potasu, który pozwala obniżyć ciśnienie krwi. Oprócz tego w awokado znajdują się cenne kwasy Omega-3).
Witamina C
Witamina C wzmacnia układ immunologiczny i pozwala uchronić się przed przeziębieniami. Niewiele osób wie, że ta sama witamina jest w stanie obniżyć poziom hormonu stresu
w organizmie.

Co jest dobrym źródłem witaminy C:
• cytrusy,
• różne rodzaje papryki,
• brokuły,
• kiwi,
• truskawki,
• ziemniaki.

Nadesłał:

Justyna Moskalewicz

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl