Czym kierować się przy wyborze kawy?


2012-10-22
Poranek bez filiżanki ulubionego espresso? Wykluczone! Popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi - tylko przy kawie. Ale jak wybrać odpowiedni rodzaj kawy? Na rynku jest tak wiele mieszanek. Czym się różnią?
Wybierając kawę należy przyjrzeć się jej składowi, a dokładnie: stosunkowi zawartości ziaren arabiki do robusty.Są to dwie odmiany kawowca, różniące sie smakiem i zawartością kofeiny. Arabika nadaje kawie lekko kwaskowaty posmak i ma niższą zawartośc kofeiny niż robusta. Ta z kolei nadaje kawie charakterystyczną goryczkę. Przy wyborze kierować sie więc należy indywidualnymi upodobaniami smakowymi.
Ważne też, jakiego typu ekspres posiadamy. Optymalnym rowiązaniem jest ekspres z wbudowanym młynkiem lub kupno samodzielnego młynka. Możemy wtedy kupić kawę ziarnistą i mielić ją bezpośrednio przed zaparzeniem. Uzyskany wtedy napar będzie najbardziej aromatyczny. Jeśli natomiast posiadamy ekspres bez młynka należy zaopatrzyć sie w kawę mieloną. Zwróćmy też uwagę na stopień zmielenia ziaren. Do ekspresu przelewowego kawa powinna być zmielona średnio, do ciśnieniowego- drobno, natomiast jeśli zamierzamy parzyć kawę po turecku- bardzo drobno. 
Otrzymane espresso możemy spożyć w różnej formie, dodając do niego cukier, mleko, np. cappuccino, cafe latte lub też cieszyć się jego smakiem i aromatem w czystej postaci. 
Oprócz rodzaju ekspresu, w którym przygotujemy kawę, czy też stosunku zawartych w niej ziaren arabiki do robusty, ważne jest aby spożywać ją w optymalnych warunkach. Dla jednych będzie to spotkanie w gronie przyjaciół, dla innych domowe zacisze z dobrą książką w ręku.

Spełnienie tych wszystkich warunków da nam gwarancję spędzenia miłych, niezapomnianych chwil z filiżanką trafnie dobranej kawy w ręce.

Nadesłał:

KawaNaJutro.net
http://www.kawanajutro.net

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl