Czyszczenie okapu kuchennego


Czyszczenie okapu kuchennego
2012-04-27
Okap kuchenny to urządzenie znajdujące się w każdym niemalże domu, mieszkaniu czy lokalu gastronomicznym. Częstotliwość użytkowania przyczynia się do utworzenia się w nim brudu i osadów. Znajdują się tam resztki jedzenia, tłuszcze.

Większość użytkowników, szczególnie Ci, których urządzenie nie jest wyposażone w filtr boryka się z problemem jego utrzymania w czystości.
Gospodynie dbają o czystość zewnętrzną okapu, a czyszczenie go w jego wewnętrznej części wykonywane jest raz na jakiś czas. I wtedy zaczyna się horror. Po spojrzeniu do jego wnętrza łopatki wentylatora są oblepione brązową mazią. Maź ta bardzo łatwo przyciąga kurz przez co utrudnia przepływ powietrza, zakłóca jego funkcjonalność czego skutkiem w dłuższym okresie czasu może być jego uszkodzenie. Komfortowa sytuacja byłoby zdemontowanie okapu i wyczyszczenie go na wolnej powierzchni, jednak często ponownie założenie może się nie udać.

Osoby doświadczone do czyszczenia okapu polecają używanie rozpuszczalnika do farb czy benzynę lakową. Należy do miseczki wlać rozpuszczalnik i za pomocą pędzelka wywabić brudne miejsca. Kolejnym krokiem będzie przemycie czyszczonego miejsca wodą z płynem do mycia naczyń. Innym sposobem jest namoczenie siatki w misce z gorącą wodą w celu roztopienia nagromadzonego tam tłuszczu czy też zakup specjalnego środka, który pomoże nam w usunięciu powstałych zanieczyszczeń na naszym okapie.

W zależności od rodzaju okapu czy to są okapy kominowe, okapy wyspowe, szufladowe, podszafkowe dbanie o ich czystość jest bardzo ważna. Często przez zaniedbanie przez nas tej sprawy okap nie nadaje się do czyszczenia, tylko do wyrzucenia.

Nadesłał:

margaretka

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl