Dania mięsne


2015-03-05
Jedne z ulubionych dań nie tylko Polaków...
Dania mięsne stanowią podstawę naszego odżywiania. Chociaż modny staje się ostatnio wegetarianizm, należy się zgodzić, że komórki mózgowe rozwijają się dzięki dostarczeniu im białka pochodzenia zwierzęcego. Można znaleźć wiele teorii, które poprą naszą tezę albo kompletnie ją obalą, jednak dostarczanie mięsa, zwłaszcza w okresie dojrzewania, jest niezwykle istotne. Artykuły mięsne dzielą się na wiele rodzajów – tak, jak wiele mamy możliwości zjedzenia konkretnego zwierzęcia, tak każde z tych zwierząt oferuje nam możliwość zjedzenia różnych jego części. Najzdrowszymi wyrobami mięsnymi są piersi z indyka, piersi z kurczaka ze względu na swój skład bilansowy. Niewielka ilość tłuszczu, olbrzymia dawka białka sprawia, że umieszczanie tego rodzaju mięsa w swojej diecie pozwala prawidłowo się rozwijać i wyglądać zdrowo. Najtłustszym mięsem z drobiu jest kaczka – jednak dużo zależy od sposobu jej przygotowania (grillowanie, smażenie, gotowanie). Oczywiście gotowane mięso zawsze jest najmniej kaloryczne, aczkolwiek niekoniecznie najsmaczniejsze. Popularnym mięsem w Polsce jest mięso wieprzowe i wołowe, którego spożywamy zdecydowanie najczęściej w dużych ilościach. W różnych częściach świata niedopuszczalne jest na przykład zjedzenie krowy, tak jak u nas nie przywykło się do zjadania psów. Ze sztuką kulinarną należy uważać, zwłaszcza w przypadku tego rodzaju produktów. Można być otwartym na nowe smaki, ale najwięcej zależy od naszego wychowania oraz światopoglądu – szanujmy więc każde zwierzę, które jest przeznaczane na pokarm i starajmy się wspierać akcje, które koncentrują się na ich humanitarnym karmieniu, przechowywaniu oraz ubijaniu. Zobacz więcej

Nadesłał:

sanduciorbas

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl