Dieta niskobiałkowa


Dieta niskobiałkowa
2011-09-02
Dieta niskobiałkowa jest stosowana zwłaszcza przy kłopotach z funkcjonowaniem nerek. Przekroczenie bezpiecznych limitów białka może być przeszkodą w funkcjonowaniu tych istotnych organów, zaś w przypadku poważnych schorzeń – może sprawić okropne cierpienia. Rozpoczynamy dietę

Przystąpienie do niskobiałkowej diety, kiedy mamy świadomość, że nie jesteśmy całkiem zdrowi, może zakończyć się dla nas marnie. Specjalista sporej wiedzy na sto procent będzie wiedział co trzeba w takiej sytuacji zrobić, zatem trzeba się z doktorem jak najszybcieć skontaktować.

Czym będzimy się żywić?

owocePrzedstawiana dieta zakłada spożywanie większych ilości witamin. Jako przypraw do jedzenia stosujemy przyprawy ziołowe (zamiast szkodliwej soli).

Czego powinniśmy unikać?

Przede wszystkim należy obniżyć porcje spożywanego tofu oraz soi. Z uwagi na fakt, iż warzywa też są bogatę w białko, dieta niskobiałkowa musi być urozmaicana witaminami. Czasem białko zostaje usunięte z diety całkowicie, niekiedy jest tylko ograniczone w jadłospisie. Nie wolno pochopnie pozbyć się całkowicie tego składnika z jadłospisu.

Ilość białka

Są dwa modele zapotrzebowania na proteiny. Pierwszy, mniejszy, obejmuje mniej więcej 22-32 gramów na 24 godziny. Uściślając, jest to poniżej 0,5 grama na 100 gramów masy ciała. Drugi model to 38-50 gramów protein na 24 godziny, czyli 0,55-0,65 grama na kilogram masy ciała. W porównaniu z dietą wysokobiałkową jest to mniej więcej trzy razy mniej polecanego spożycia protein.

Ochudzania czy leczenie?

Diety najczęściej kojarzą nam się z spalaniem kilogramów. Poniektóre nie służą wyłącznie odchudzaniu, lecz leczeniu znamiennych chorób. Opisany sposób żywienia należy do diet przeznaczonych dla osób mających kłopoty z nerkami a także chorobą reumatoidalną. Nie ma zatem mowy o stosowaniu diety niskoproteinowej u osób chcących odchudzić się.

Nadesłał:

Spoleczny

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl