Dieta ryżowa


Dieta ryżowa
2008-01-17
Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dostarcza dziennie 1000 kcal, co pozwala schudnąć około 1 kilograma tygodniowo, a wiec tyle, by uniknąć tak zwanego efektu jo - jo.

Dieta ta bazuje na ryżu, owocach i warzywach. Oprócz 5 posiłków codziennie trzeba wypić co najmniej 6 szklanek płynów, najlepiej niegazowanej wody mineralnej, zielonej lub czerwonej herbaty. Kolacje i obiady można zamieniać w ramach jednego dnia.

Dietę można stosować przez 2-3 tygodnie i powtarzać co 3 miesiące. Każdego dnia diety zjadamy 240 g ugotowanego ryżu podzielonego na dwie porcje (waga przed ugotowaniem: 120 g, czyli 8 płaskich łyżek).
Ryż można gotować na zapas, co 2 dni i przechowywać w lodówce.

Wybieraj różne odmiany ryżu - oprócz najpopularniejszego długoziarnistego białego także krótkoziarnisty, pełnoziarnisty, indyjski basmati, chiński jasmine, włoski arborio, a także ryż dziki (który nie jest "prawdziwym" ryżem, lecz rośliną z Ameryki Północnej, dającą czarne ziarna bogate w witaminy).

Nadesłał:

pey

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl